Účastníci i návštěvníci si premiéru pochvalovali. A radní začínají uvažovat o nové tradici. „Líbí se mi tu. Je tu příjemná atmosféra, pěkné stánky a příjemní lidé z jednotlivých měst. Proto tady také už hodinu sedím,“ pochvalovala si ve čtvrtek dopoledne jedna z návštěvnic Dne partnerských měst Hana Doležalová.

Nejvíc byla zvědavá na nabídku Holanďanů z Harderwijku. „Ty moc neznám, proto jsem se přišla podívat. Ochutnala jsem už také i dobré rakouské víno,“ dodala.

Harderwijk přijel s patrně nejbohatší nabídkou. „Přivezli jsme dřeváky, květiny i uzené ryby a obrázky rybářských lodí. Protože Harderwijk je hlavně staré rybářské město. O květiny byl takový zájem, že jsme je vyprodali už první dopoledne,“ uvedl Dim van Rhee, předseda harderwijského výboru pro partnerství se Znojmem.

Na další lavičce si s kamarádem povídal důchodce Milan Bedřich. „Spíš jsme si jen na chvíli sedli, ale je to tady pěkné. Ochutnal jsem slovenské klobásky, víno jsem okoštovat nemohl, jsem tu autem. Ale Italové by udělali líp, kdyby místo těstovin nabízeli zmrzlinu, tu bych si dal raději,“ usmíval se na sluncem rozpáleném náměstí Bedřich.

Někteří další návštěvníci poznamenávali, že u stánků italského Trenta bylo objednávání nabízených pochutin poněkud dobrodužné kvůli jazykové bariéře.

Naopak velmi dobře si obsluha a zákazníci rozuměli u stánku Bratislavy, před kterým stál neustále hlouček lidí vybírajících si z nabídky uzenin. „Na odbyt jde všechno. Jsou to věci, které se v Česku nedělají a lidem chutnají. Velký zájem jsme čekali, proto jsme spokojeni,“ řekl prodavač Ladislav Sekan.

Zástupci měst byli s premiérou setkání spokojeni. „Považujeme za velmi důležité, aby se lidé v Evropě setkávali a poznávali navzájem kulturu jeden druhého. Tahle akce byla velmi dobrým nápadem představitelů Znojma,“ hodnotil van Rhee.

Slova chvály měli i zástupci Torgau. „Byl to velmi dobrý nápad, celá akce je dobře zorganizovaná. Doufám, že bude pokračovat a rozroste se. My bychom určitě přivezli i naši skupinu umělců na kolech,“ řekl Michael Rainiger, který má na radnici v Torgau na starosti záležitosti kultury a turistiky.

S prvními dny partnerských měst byl spokojen znojemský starosta Petr Nezveda. „Je to další povedená akce v centru a pozitivní je také to, že si lidé začínají zvykat, že když se v centru něco děje, stojí za to přijít se podívat,“ řekl starosta s tím že pravděpodobně naváží další ročníky a to možná nejen ve Znojmě.

„Soudě podle odezvy přátel z ostatních měst je možné, že něco podobného budou organizovat také,“ dodal starosta.

Zástupci měst se letos účastnili také volby Miss Majáles a to nejen v publiku a porotě. Sedm dívek se přímo zapojilo do soutěže a Camilla Vitali z Pontassieve nakonec zvítězila. „Byli jsme až překvapeni jak výbornou a profesionální show znojemští organizátoři překvapili. Večer se nám velice líbil,“ ocenil program další zástupce radnice z Torgau Rene Vetter.