Tři noví zastupitelé usednou mezi spolustraníky ze sociální demokracie. Ta bude Znojmu vládnout již druhé volební období. Mezi známými tvářemi, jako je starosta Vlastimil Gabrhel či druhý muž radnice Jan Grois, se v zastupitelstvu nově objeví jména Jakub Malačka či Pavel Šimr. Známější bude, také díky svému otci, bývalému dlouholetému poslanci Ladislavu Skopalovi, jeho stejnojmenný syn.

Lidé, které oslovil Znojemský deník Rovnost, však znali z řad ČSSD ve Znojmě především starostu Gabrhela a místostarostu Groise. Další jména jim většinou nic neříkala. „Je to zcela pochopitelné, protože sociální demokracie postavila svoji předvolební kampaň přesně podle politologické poučky na lídrech, a proto se třeba v ulicích objevovaly billboardy s tvářemi právě Gabrhela a Groise," uvedl politolog Jaromír Příkazský.

Jak dodal, opačným způsobem přistoupilo k propagaci svých lidí například sdružení Pro Znojmo. „Toto sdružení zvolilo poněkud nešťastně větší počet lidí k prezentaci, což může mít nežádoucí efekt při představování sdružení," myslí si Příkazský.

Známé tváře

Obecná známost některých nově zvolených zastupitelů pak, podle politologa, zcela jistě měla vliv na voliče. „To stoprocentně. Třeba pan Peroutka působí jako ředitel znojemského gymnázia patnáct dvacet let a znají jej tak tisíce žáků, kteří za dobu jeho působení školou prošli, a samozřejmě i jejich rodiče či příbuzní," naznačil politolog.

Této určité výhody si je vědom sám ředitel Jiří Peroutka. „Na gympl jsem coby učitel nastoupil v roce 1987 a od roku 1998 pracuji jako ředitel školy. Každý ví, co je ve volbách takzvaný syndrom lékař či učitel, takže jsem přesvědčený, že volič i tento faktor známého člověka zohlednil," řekl Peroutka.

Jak dodal, hned po volbách si zjistil, s kým do zastupitelstva usedne. „Některé lidi znám jen podle jména, ale nikdy jsem se s nimi nesetkal," doplnil Peroutka.

Podle politologa je jasné, že nelze důkladně představit tři stovky kandidujících lidí do komunální politiky. „Sociální demokraté možná ani nepočítali s tím, že budou mít jedenáct mandátů. Proto se o lidech přes desátou pozici na kandidátce nemusí mnoho vědět," naznačil Příkazský.

Malé město

Další známou tváří v novém zastupitelstvu je ve Znojmě velmi známý šedesátiletý podnikatel a filantrop Karel Fiala. „Znojmo je ještě stále tak malé město, že známost konkrétních osob hraje větší roli než ve velkých městech. Proto skutečnost, že je někdo veřejně více známý, určitě vliv na volby má," řekl Fiala.

Podnikatel se podle svých slov se všemi budoucími kolegy zastupiteli nezná. „Například socialisty neznám. Nejraději bych však, a to říkám zcela otevřeně, viděl ve Znojmě nesocialistickou radnici. Podobně také neznám paní doktorku Štefanikovou z ANO. Takže je v tuto chvíli pro mne velkou neznámou," doplnil Fiala.

Do zasedací místnosti naopak již nebudou jako zastupitelé chodit například komunistka Marta Bayerová, ředitel nemocnice Miroslav Kavka, podnikatel a bývalý místostarosta Jan Blažíček, exsenátor Milan Špaček, bývalý místostarosta Marian Keremidský nebo olympionik Květoslav Svoboda.

Všechny nové zastupitele Znojemský deník Rovnost představí v příštích týdnech v nepravidelném seriálu rozhovorů.