„Při prvním promítání jsme měli plno, což nás příjemně překvapilo. Jde ale o venkovní podívanou, takže hodně záleží na počasí," uvedl vedoucí pivnice Petr Šuba.

Spokojený je také provozovatel letního kina David Lobpreis, který zároveň spravuje znojemské kino Svět. „Podle mých informací při minulém promítání sice několik lidí z pivnice odešlo, dobrá třetina ale naopak dorazila právě kvůli filmu. Zbylí hosté zřejmě popíjeli pivo a nějaký Limonádový Joe jim byl jedno," usmíval se Lobpreis.

První filmy promítali v novém letním kině zdarma. Večerní zábavu však organizátoři možná už brzy zpoplatní.

„Filmy pouštíme většinou z DVD, kvůli autorským právům ale musíme platit půjčovné. Jedno takové promítání nás tak přijde na sedmnáct set korun. Za dva týdny proto chceme zkusit vybírat stokorunové vstupné. Uvidíme, jaké budou reakce návštěvníků," přiblížil Lobpreis.

Zároveň však dodal, že chce dát velký prostor názoru lidí. Na webových stránkách kina Svět mohou proto zájemci o letní promítání hlasovat, zda chtějí vidět raději starší filmy zdarma, nebo si připlatí za novější snímky. Doposud se vyjádřilo zhruba třicet lidí, většině hlasujících by ale vstupné nevadilo. Některým lidem se však sto korun za film zdá příliš mnoho.

„Za padesát korun bych ještě šla, stovka už se mi zdá za promítání moc. Jinak se mi ale myšlenka letního kina líbí. V pivnici je příjemné posezení, milá obsluha a na zahrádce se zabaví i děti," řekla jedna z návštěvnic Anna Králová.

Při výběru filmů vsadili provozovatelé kina hlavně na klasické snímky. Do konce prázdnin zvažují například promítání známé komedie Jáchyme, hoď ho do stroje nebo novodobý horor Poslední výkřik s Ivetou Bartošovou v jedné z hlavních rolí. Přesný program ale správci kina zatím nemají. Převažovat prý ale budou muzikály a horory.

„Rád bych dal lidem možnost vybrat si film i cenu vstupného. Zatím jsme volili takové filmy, které nevyžadují stoprocentní soustředěnost, a lze je tedy sledovat i při pití piva. Zároveň by snímky měly zapadnout do hospodského prostředí. Naším záměrem je zpříjemnit lidem léto, na opravdové umění si zájemci mohou zajít do městského kina," vysvětlil Lobpreis.

V promítání některých novodobých filmů však provozovatelům brání také technické důvody. Příští rok totiž definitivně skončí výroba klasických kopií filmů a na digitalizaci za více než dva miliony správci letních kin zpravidla nemají peníze.

PETRA SVITAVSKÁ