Oslovení rodiče o takové zařízení pro děti mají zájem. „Dcera bude mít tři roky a chodí do jeslí do Marákova, které jsou společně s Dětským centrem na ulici Mládeže jedinou možností, kam malé děti ve městě umístit. Ve třídách jsou děti s různými zdravotními handicapy a kapacitu doplňují i zdravé děti. Bývá obsazeno a je velký problém tam získat volné místo," zdůraznila mladá maminka Daniela Ziková.

Podle ní jesle ve Znojmě citelně chybí. Volání rodičů po takové službě přivedlo Jolanu Ambroskovou, která vede ve Znojmě Miniklub a dětskou skupinu, ke snahám o otevření mikrojeslí ve Znojmě. „Projekt navazuje na aktivity v našem mateřském centru. Od maminek vím, že je zoufalý nedostatek takových zařízení," vysvětlila Ambrosková.

V dosavadní dětské skupině, kterou provozuje U Obří hlavy ve Znojmě, je nejvíce dvouletých dětí. Jak staré děti budou navštěvovat jesle, není zatím jasné. Svůj zájem o jejich zřízení mohou projevit rodiče hlasováním na facebookovém profilu znojemského Miniklubu. Projevený zájem bude důležitý pro ty, co budou projekt posuzovat.

Umístění? Zdarma

Za umístění dítěte v mikrojeslích by rodiče neplatili žádný poplatek. „Zřejmě budou dětem dávat jídlo s sebou. Pokud budou mít zájem, dohodneme se s některou z firem, která balená jídla v krabičkách rozváží," přiblížila Ambrosková.

Dodala, že chybějící místa v jeslích jsou obecně známý fakt, který na rodiče doléhá. „Z doslechu vím, že je nutné si zamlouvat místo ve třídě v Dětském centru téměř okamžitě, jakmile se dítě narodí. Míst je opravdu málo," přiblížila organizátorka mikrojeslí ve Znojmě.

mikrojesle
Ministerstvo práce a sociálních věcí vyčlenilo na jejich zřízení 140 milionů korun. O peníze si mohou žádat obce i neziskové organizace. Výzva má testovat nový systém péče a pomoci případným změnám v zákoně. Měly by být dostupné všem zájemcům jako veřejná služba.

Od začátku příštího roku hodlá spustit zhruba pět skupin mikrojeslí jen ve Znojmě. „Prostory zatím nemáme, ale předpokládám, že jedna třída by byla na některém ze znojemských slídlišť. Nezapomeneme ani na satelitní oblasti za městem nebo samotné centrum Znojma. Uvažujeme i o prostorech nedaleko úřadu práce," vypočítala Ambrosková.

Také podle dětské psycholožky Evy Kneblové jsou mikrojesle službou, která ve městě chybí. Názory psychologů se ale různí v tom, jak děti takové zařízení snáší. „Zda dětem pobyt v jeslích sedne, je skutečně individuální. Obecně platí, že do dvou nebo tří let věku by měla o dítě pečovat jen jedna osoba. Pokud ale matka musí nastoupit do práce, bude pro ni menším stresem, když bude její potomek navštěvovat čtyřčlennou skupinu namísto třídy o dvaceti dětech," naznačila Kneblová.

Jeslím jsou naklonění i představitelé Znojma. „Rada schválila partnerství s Mateřským centrem Miniklub Znojmo na zapojení do projektu Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích," sdělila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Prostory pro jesle však město neposkytne. Zhruba osm dětí bude mít šanci navštěvovat mikrojesle také v Hevlíně.