Jedním ze tří zástupných míst projektu je Znojmo. Hlavním koordinátorem znojemské oblasti je Jan Havelka z oblastní charity Znojmo. „Navázali jsme spolupráci s hasičskými stanicemi. Nabrali jsme lidi, kteří jsou v případě nějakých mimořádných událostí ochotni pomáhat. Ti jsou zařazeni do databáze. Po proškolení jsou z nich takzvaní „spící lidé“, kteří budou povoláni do akce, když bude potřeba,“ vysvětluje fungování projektu.

Lidé, kteří se do projektu přihlásí, musí projít odbornými školeními v několika oblastech. „Je to jak školení první pomoci, tak znalost psycho-sociální pomoci. Také musí vědět, jakým způsobem probíhá v krizových situacích organizace, kdo je řídí. Jak dbát o bezpečnost,“ přibližuje Havelka.

O zájemce neměli organizátoři projektu nouzi. „Zájem lidí je, i přestože informovanost o tomto projektu není velká. V současné době máme kolem tři sta dvaceti lidí zaregistrovaných v Jihomoravském kraji,“ uvádí znojemský koordinátor.

Do ostré akce se zatím tým nedostal. „V rámci Teamu Morava jsme ještě nevyjížděli. Krizové týmy ale fungují už od roku 2006 a zasahovali jsme u všech povodní, jako třeba na Jesenicku nebo Liberecku. Naše hlavní působnost je ve vymezených regionech, ale na požádání jiných charit jsme fungovali i mimo naši oblast,“ sděluje Havelka.

Team Morava je přeshraniční projekt s Rakouskem. Jeho smyslem je, aby docházelo k výměně zkušeností a zlepšení přeshraniční spolupráce. Hlavním partnerem projektu je rakouský červený kříž. Ostatními partnery jsou Jihomoravský kraj, Dolní Rakousko a Diecézní charita Brno.

Na jižní Moravě jsou tři zástupná místa, kterými jsou Blansko, Břeclav a Znojmo. V každém městě funguje jeden koordinátor, který má na starost svoji oblast.
Zájemci o členství v Teamu Morava se mohou přihlásit přes internetové stránky www.teammorava.cz.