Provizorně se už dříve na takových místech objevily kvůli kusům padající omítky i záchytné sítě.

Práce na opravě fasády začaly už koncem listopadu. „Rada města nechala zpracovat stavební rozpočet na zabezpečení havarijního stavu jižní fasády kláštera. Předpokládané náklady na první část oprav byly vyčísleny na necelé dva miliony korun. Počítá se, že se stejným způsobem budou renovovat i další části jižní a západní fasády," informovala Anna Maixnerová z tiskového odboru znojemského městského úřadu. Práce se mají rozložit do několika etap, přičemž celková částka se podle odhadu města vyšplhá na zhruba deset milionů korun.

To je ale jen minimum toho, co klášter v budoucnu ještě spolyká. Odborníci již před lety odhadli celkové opravy rozlehlého historického komplexu na minimálně půl miliardy korun. Kdo je zaplatí, není jasné. „Město Znojmo nemůže vzhledem k výši svého rozpočtu a koneckonců i dluhům, které současné vedení zdědilo, rozhodně stamiliony do oprav investovat," přiznal starosta Vlastimil Gabrhel.

Znojmo navíc stále netuší, jak s klášterem naložit. Malou část rozlehlého komplexu má v pronájmu vinařská firma Znovín Znojmo. Kromě své prodejny a sklepa s uloženými lahvemi vína tam provozuje i Terroir salonek, který turistům představuje vinařská místa Moravy. V opravených klenutých prostorách pořádají vinaři ze Znovínu i známý Burčákfest nebo početné degustace.

Loucký klášter má ale takových prostor v pěti patrech nad sebou mnohem víc. Až na ty, které obhospodařují vinaři, ale silně chátrají a nikdo se do nich proto nehrne.

Podle podmínek státu, které byly součástí bezplatného převodu, nesmí navíc Znojmo klášter v příštích dvaceti letech prodat a musí jej využívat ve veřejném zájmu. Znojmo zvažuje, že klášter by mohl být rozčleněn na celky, které by se mohly pronajímat.

Historická jízdárna

Letos v létě se již oprav fasády a dalšího dočkala historická jízdárna Louckého kláštera. Město chce používat jízdárnu mimo jiné jako velký sál pro společenské akce. „Svou velikostí a akustikou je to prostor skutečně velmi ojedinělý," potvrdil například šéf Hudebního festivalu Znojmo Jiří Ludvík. Právě jeho festival začal prostor využívat jako alternativní scénu pro festivalovou operu.

Premonstrátský klášter z roku 1190 je významnou památkou. Několik stovek let sloužil jako centrum vzdělanosti a kultury.

Po jeho zrušení se v areálu vystřídalo několik nájemníků, jako poslední československá armáda. Od roku 1993 je prázdný a chátrá.