Znovuzvolený starosta Vlastimil Gabrhel na rozšíření počtu místostarostů neviděl nic špatného. „Je to model, který tu už byl, a nejde o významný nárůst. Pokud jde o nový strategický výbor, ten bude mít na starosti projednávání a diskutování jednak nového strategického plánu, jednak projektů a plánů, které svým významem přesahují délku volebního období," uvedl starosta.

Prozatím neuvolněná paradoxně zůstává první místostarostka Olga Štefaniková. „Potřebuji určitý čas na ukončení dvou velkých rozpracovaných projektů, abych pak mohla přerušit svou advokátní praxi. I tak bych měla být ale na radnici zhruba čtyři dny v týdnu a starostu dle potřeby zastupovat," sdělila Štefaniková.

Opoziční lídři s počtem funkcionářů příliš spokojeni nebyli. „Pochopil bych, kdyby si množství uvolněných vyžadovala šíře koalice, to však není tento případ. A jakkoliv chápu politické důvody pro to, že si pan starosta ponechal funkci poslance i starosty, přijde mi nemorální, že si ponechal rovněž oba platy," ozval se lídr Pro Znojmo Jiří Kacetl. Lídr Změny Jiří Ludvík poukázal na zvláštní pozici znovuzvoleného předsedy finančního výboru. „Složení vedení města v zásadě odpovídá mohutnému vítězství sociální demokracie, jen je mi líto, že pan Hekrle nemůže otevřeně prohlásit, že je členem koalice, i když jím fakticky je," podotkl Ludvík. Tři místostarosty nepotřebuje město ani podle lídra lidovců Pavla Jajtnera. Naproti tomu šéf občanských demokratů Petr Nezveda byl spíše shovívavý. „Zvolený počet je dohodou koalice. Důležitější je ovšem práce než to, kolik je uvolněných funkcionářů," uvedl Nezveda.

Oproti minulému volebnímu období zastupitelstvo svěřilo vedení kontrolního výboru opozici. Jan Kervitzer získal nejvyšší podporu mezi všemi volenými představiteli. „Potěšilo mě, že sociální demokracie při povolebních jednáních projevila zájem dát tento výbor opozici. Dohoda byla hladká," ocenil lídr lidovců Jajtner.

Prázdné zůstává nově zřízené placené místo šéfa strategického výboru. Šanci na něj má opozice. „Kandidáta nemáme. Očekávali jsme, že zájem bude mít opozice. Chceme totiž udělat něco pro to, aby nebyla, jak se obává, válcována koalicí," řekla místostarostka Štefaniková.

Opoziční lídři se shodují na užitečnosti výboru. „Jeho zřízení je logické, bude užitečné, aby rada a úřad měly nějakou oponenturu, ale rozhodně by neměl být uvolněný. Opozice bude mít o účast a případně vedení výboru rozhodně zájem," poznamenal Ludvík.

Opozičníci budou jednat o společném postupu. „Za opoziční trojkoalici chceme projednat a navrhnout radě jak náplň výboru, tak případnou nominaci. Rozhodně by ale předseda měl být neuvolněný. Každá jiná varianta zavání nakupováním," argumentoval Kacetl.

Zájem výbor vést naznačil někdejší starosta Nezveda. „Bylo by to logické, za našeho období jsme získali velmi mnoho dotací, vše ale záleží na šanci získat podporu, do prohraných soubojů nepůjdu," podotkl Nezveda, pro kterého je výbor užitečný nápad. Funkce by ale podle něj měla být placená. Podle informací Deníku měl být navržen už v pondělí, nezískal ale dostatečnou koaliční podporu.