„Tohle řešení znamená pro lokalitu za Lérami konec. Pozemky tam mohli koupit buď lidé, které zaujala nízká cena a netuší, co je tam čeká, nebo někdo od konkurence, aby zablokoval možnost rozvoje," reagoval na rozhodnutí zastupitelů jeden ze společníků a jednatelů odmítnuté společnosti Léry Petr Štěrba.

Firma nabídla za celou lokalitu zhruba milion korun, tedy asi sto osmdesát korun za metr čtvereční. Město při posledním z několika pokusů o prodej lokality zatížené různými problémy požadovalo cenu alespoň dvě stě padesát korun za metr.

„Jen přeložka vysokého napětí podle našich propočtů vyjde na sedm milionů korun, dále tam bude potřeba asi metrová navážka. S městem o lokalitě jednáme asi čtyři roky, se změnou vedení ale zřejmě došlo i ke změně pohledu.V každém případě jsme ale nechali zpracovat studii, jak lokalitu celou uspořádat, aby tam bylo možné postavit nutnou retenční nádrž, vybudovat komunikaci a postavit rodinné domy," dodal Štěrba.

Bez součinnosti města a vlastníka či vlastníků nelze ale pozemky v Lérách rozumně využít. Další postup nyní firma zvažuje.

Rozdrobení lokality

Podle starosty Vlastimila Gabrhela ale rozhodnutí zastupitelů, kteří v plném rozsahu respektovali doporučení radních, rozvoj lokality uzavřít nemusí.

„Soutěžili jsme ji opakovaně. Rada důkladně zvážila možnosti této lokality i možnosti skupiny, která se na výstavbě chtěla podílet. V žádném případě neznemožňujeme diskusi a dohodu vlastníků o součinnosti na dalším vývoji lokality," řekl zastupitelům starosta.

Zklamání z rozhodnutí vyjádřil opoziční zastupitel Jiří Kacetl.

„Jde tu o rozvoj další části města a její budoucí vzhled. Pokud připustíme její rozdrobení mezi několik vlastníků, nebude nikdy možné vybudovat zamýšlenou komunikaci, tedy novou ulici, která měla vzniknout podle zpracované územní studie. Přispějeme k tomu, že se podoba města bude drolit do nevzhledných koutů," apeloval Kacetl na své kolegy, aby znovu zvážili, zda lokalitu neprodat přece jen jako celek. Většina zastupitelů ale zvedla ruce pro návrh radních prodat zhruba polovinu pozemků za přibližně tři čtvrtě milionu korun.

Podle šéfky znojemského stavebního úřadu Olgy Neulingerové je dohoda budoucích vlastníků a města prakticky nutným předpokladem pro zahájení nezbytných úředních řízení.

„Pokud se vlastníci nedají dohromady, nepřijdou s dokumentací, která bude řešit všechny komunikace a prodloužení všech řadů v lokalitě, tak nemohou přijít na úřad a žádat o umístění stavby," popsala Neulingerová.

Městu také podle ní musí předložit a projednat s ním plánovací smlouvu, která popíše kdo, kdy a jaké zbuduje komunikace a rozvody sítí.

Nutné odvodnění

Kupce na městské pozemky v lokalitě Léry za hotelem Dukla hledala znojemská radnice opakovaně. Lokalitu o výměře přes pět a půl tisíce metrů nabízela letos v únoru za cenu pěti až šesti set korun za metr. Nízkou cenu úředníci odůvodňují nutností velké investice do odvodnění pozemků. Kvůli malému zájmu pak soutěž vyhlásili znovu a požadovanou cenu snížili na polovic. Stále však dávali v zadávacích podmínkách přednost variantě prodat pozemky vcelku.

Nynější rozhodnutí fakticky znamená, že město prozatím prodá jen polovinu pozemků. Zastupitelé totiž na doporučení radních nebrali zřetel na nabídku jednoho z kupců na zbývající pozemky, protože ji podal po termínu.

Znojemský developer Petr Štěrba, třetinový společník a jeden ze tří jednatelů fimy Léry, figuruje také třeba ve firmě Sobioenergi, která přišla s kontroverzním záměrem stavby zařízení na zpracování prošlých potravin v Oblekovicích. Záměr podobný bioplynové stanici vyvolal mezi místními lidmi odpor. Sám Štěrba ale neúspěch v Lérách s jinými projekty nespojuje.

„Firma Sobioenergi se věnuje obnovitelným zdrojům energie. V Lérách už na základě územního plánu nelze stavět nic jiného než bydlení. S tím jsme do projektu šli a sami jsme jej ostatně rozjížděli," tvrdí Štěrba.