Více než dva týdny po verdiktu soudu, který uznal vinným Zbyška Dřevojana ze Znojma za dva trestné činy, visí na webu Znojma odkaz na občanské sdružení Znojemská okurka, za kterým odsouzený muž stojí. Dřevojan je nepravomocně odsouzený za vydírání a nakládání s dětskou pornografií. Redakce Znojemského deníku se na věc pokoušela získat názor starosty Znojma Vlastimila Gabrhela. To se však nepodařilo. Na otázky Deníku odpověděla pouze mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

„Oficiální web města Znojma nepropaguje a ani nikdy nepropagoval osobu pana Dřevojana. Město Znojmo dlouhodobě podporuje myšlenku znovuoživení znojemské okurky. Jde o jeden z tradičních symbolů našeho města a v tomto ohledu je postoj města ke znojemské okurce neměnný," sdělila Pastrňáková.

Podle radnice tedy o propagaci souzeného muže nejde. Po rozkliknutí odkazu na sdružení přitom čtenář hned najde informaci podepsanou Zbyškem Dřevojanem jakožto předsedou družstva, spojenou se žádostí o jakoukoli materiální či finanční pomoc pro sdružení.

„I za sebemenší příspěvek nebo dar děkujeme," píše na konci textu zveřejněném na webu Znojma Dřevojan.

Jako neobratnost vidí aktuální správu internetových stránek města politolog Jaromír Příkazský.

„Z hlediska politického vidím tuto propagaci sdružení na webu města jako neobratnost či neopatrnost," zhodnotil přístup vedení města Příkazský.

Nereagování představitelů Znojma na aktuální vývoj kolem soudu s Dřevojanem a ponechání odkazu na jeho sdružení na oficiálním webu Znojma kritizuje zastupitel Jiří Ludvík.

„Město by sice mělo propagovat okurky, se kterými je historicky spjato. Nemyslím si však, že by měl být městem podporován člověk, který měl jistý podíl na moderní historii okurek ve Znojmě. Radnice by tedy měla propagaci sdružení stopnout do doby, kdy bude vše vyřešeno. Navíc, Dřevojan by měl sám odstoupit z pozice předsedy družstva do doby, kdy by bylo vše vyřešeno," řekl Ludvík.

Poněkud mírněji hodnotí přístup města k propagaci sdružení zastupitel Jaroslav Šufajzl. „Řečeno slovy Jana Krause je to minimálně na povytažení obočí," řekl Šufajzl.

Více než samotné zviditelnění sdružení na webu města vadí dalšímu znojemskému zastupiteli Jiřímu Kacetlovi přiklepnutí několika desítek tisíc korun v podobě dotace od města Dřevojanovu sdružení, které vydává publikaci o historii okurek na Znojemsku.

„Na jarním zastupitelstvu jsem jasně řekl, že nemohu tuto dotaci podpořit, protože hlavní autor publikace je jedním z účastníků, který se na všem, co se ve Frutě v devadesátých letech dělo, podílel. Ať to pan Dřevojan klidně vydá, ale za své peníze a bez dotací z veřejných rozpočtů," upozornil Kacetl s tím, že v takové publikaci bude chybět jakákoli oponentura.

Zastupitel tvrdí, že pokud by měl tu možnost, odkaz na občanské sdružení by z oficiálních internetových stránek Znojma odstranil.

„Pokud se týká propagace sdružení na webu města, je to věc vedení města a mně vůbec nepřekvapuje, že tam odkaz je. Je to totiž o vztazích mezi vedením radnice a panem Dřevojanem. Osobně bych odkaz na sdružení minimálně do vyřešení celého problému stáhl," dodal Kacetl.

Počkat až do konečného verdiktu soudu doporučuje sociálně demokratický zastupitel Jan Růžička.

„Z pohledu presumpce neviny je pan Dřevojan v tuto chvíli stále nevinný. Podle mého názoru bude nejlepší odkaz na sdružení na webu města ponechat a odstranit jej až v případě, že bude definitivně rozhodnuto o vině předsedy zmiňovaného sdružení," řekl Růžička.

Dobrá reklama pro město by to podle Růžičky do budoucna rozhodně nebyla. „Pro mne je to vlastně nová informace, nevěděl jsem, že na webu Znojma takový odkaz visí, ale dobré to není," podotkl Růžička.

Zbyšek Dřevojan se redakci Znojemského deníku Rovnost odmítá dlouhodobě vyjadřovat.