„Při přidělování dotací jsme se snažili podpořit zejména ta sdružení a ty kluby, které se věnují aktivitám dětí a mládeže. U kulturních akcí a dalších podobných žádostí jsme zase hodnotili přínos pro Znojmo v oblasti cestovního ruchu, jedinečnost dané akce nebo možné zviditelnění našeho města plynoucí z pořádání dané akce," vysvětloval základní pravidla pro udělování dotací starosta Vlastimil Gabrhel.

Největší příspěvky už zastupitelé schválili loni. „Dotace velkým sportovním klubům, jako jsou hokejisté, fotbalisté a florbalisté, a dotace na větší kulturní akce, jako VOC festival, Znojemský hudební festival, Jazz Fest, Znojemský hrozen nebo Šramlfest jsou totiž zahrnuty přímo v rozpočtu, který zastupitelé schválili již v prosinci," doplnila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Znojemským Orlům tak město poslalo osm milionů, prvoligovým fotbalistům šest, Znojemský hudební festival dostal 850 tisíc a Šramlfest dvě stě padesát tisíc.

Právě do sportu putovaly také nejštědřejší dotace z nynějšího kola rozdělování. Plavecký oddíl dostal na zajištění závodů, tuzemská i zahraniční soustředění nejlepších plavců, pronájem bazénu či úhradu trenérských služeb téměř půl milionu, oblekovický fotbalový klub zase dostal na činnost tři sta padesát tisíc, o padesát tisíc méně dostali přímětičtí volejbalisté či znojemský Sokol.

Opoziční zastupitel a bývalý plavecký olympionik Květoslav Svoboda (ODS) byl s rozdělením sportovních příspěvků spokojen. „Členové komise se o tuto záležitost náležitě zajímají a po věcné debatě peníze rozdělují podle výkonu a podle toho, jak je na tom daný oddíl či klub s mládeží," řekl Svoboda.

Jeho spolustraník, šéf znojemských občanských demokratů Pavel Kovařík, byl z obecného pohledu kritičtější. „Konkrétní křiklavou záležitost jsem na první pohled neviděl, v každém případě je zajímavé, kolik je najednou ve Znojmě sdružení a jednotlivců, kteří se angažují v kultuře, sportu a cestovním ruchu. Blíží se volby a radnice rozdává dárečky," rýpl si Kovařík.

Tradiční a úspěšní žadatelé byli naopak s rozhodnutím zastupitelů spokojeni. Sto dvacet tisíc například dostane Nadační fond sv. Hypolita, který na znojemském Hradišti organizuje dlouhodobé archeologické bádání a od loňska provozuje novou stálou expozici o velkomoravské minulosti lokality.

„Město je naším dlouhodobým podporovatelem a jsme vděční, že i letos nám svým příspěvkem pomůže zejména doplnit expozici či zapracovat na propagačním filmu. Hledáme i další zdroje, například jsme již požádali o státní dotaci na obnovu vstupní brány do areálu," uvedl člen nadačního fondu šéf archeologického výzkumu Bohuslav Klíma.

Sto deset tisíc poslali zastupitelé také vodním skautům z oddílu Neptun, který vedle vodáckých aktivit provozuje také volnočasové centrum Stará Vodárna. „Dostali jsme podobnou sumu jako v minulých letech a zhruba tolik, kolik jsme žádali. Jsme spokojení. Peníze použijeme například na různé akce pro veřejnost, nákup nezbytného vybavení či zajištění provozu Staré Vodárny," řekl šéf oddílu David Gros. Příspěvky přes 150 tisíc korun zastupitelé poslali také Domu dětí a mládeže či Jihomoravskému mu­zeu.