To když se bývalý partner nechce znát nejen ke své kdysi milované partnerce, ale ani ke společným dětem. A přestane na ně platit výživné.
Jeho výši určuje při samotném rozvodu soud. A to kromě dalších důležitých věcí, především toho, komu připadne do výchovy dítě.

Částka se určuje podle výše příjmu rodičů, jejich potřeb a životní úrovně. V případě, že jeden z rodičů výživné neplatí, existuje prakticky jediný způsob, jak tento stav změnit.

„Tím je žaloba k soudu. Poškozený si podá návrh na výkon rozhodnutí soudu nebo exekuci. Pokud druhý partner nemá příjmy ani majetek, může si poškozený podat žádost o příspěvek na živobytí. Jiná cesta, než přes soud, neexistuje,“ tvrdí Ivana Pluskalová z oddělení sociálně-právní ochrany dětí sociálního odboru znojemského městského úřadu.

Exekutor: soudní nebo soukromý

Znojemský okresní soud řešil vloni zhruba sto dvacet případů neplacení výživného. V těchto případech nařizuje soud exekuci dlužníka. Je pak na žalujícím partnerovi, zda zvolí exekutora soudního, nebo soukromého. Ten může využít veškeré možnosti exekuce, tedy jak zabavení majetku movitého a nemovitého, tak i exekuci bankovních účtů. A to navíc všechny najednou.

Soudní exekutor může naopak v daném případě použít jen jednu z možných forem, tedy například jen srážku ze mzdy.
Evidence neplatičů výživného u nás prakticky neexistuje.

„Taky proč. Některý rodič výživné nezaplatí, ale jeho bývalý partner je na tom natolik dobře, že je ani nevyžaduje. A pokud je vyžaduje, pak takovou věc řeší soud. Ani to se ale nikam nehlásí a nikde se to neeviduje,“ uvedla Ivana Pluskalová z oddělení ochrany dětí.

Její útvar tak působí především v rovině poradní.

„Pokud rodič přijde s tím, že nedostává od svého bývalého partnera alimenty, tak mu navrhneme, aby výživné vymáhal prostřednictvím soudu. A poradíme, jak to má udělat. Třeba nechá soudně uvalit exekuci na plat u zaměstnavatele, nebo přímo na účet, majetek a podobně,“ řekla Pluskalová.
Pokud se člověk dostal do finančních potíží právě kvůli tomu, že mu druhý z rodičů neplatil výživné na děti, tak mu s penězi ještě nedávno přímo pomohl právě sociální odbor městského úřadu.

„Donedávna jsme platili příspěvek na výživu, který jsme pak zpětně vymáhali od dlužníka. Vypláceli jsme takovou částku, která alespoň dorovnala příjem rodiny do úrovně životního minima. Příspěvek byl ale zákonem o hmotné nouzi zrušen, takže ho už nevyplácíme,“ řekl Pluskalová.
Příspěvek na živobytí

Místo toho si mohou lidé požádat o takzvaný příspěvek na živobytí.

„V jeho rámci se zohledňuje neplacení příspěvku na výživné. Zase je to ale jen v případě, kdy rodina nedosahuje úrovně životního minima. Tento příplatek vyplácíme na sociálním odboru,“ dodala pracovnice oddělení sociálně – právní ochrany dětí sociálního odboru znojemského městského úřadu.