Zastupitelé Znojma už nechtějí vidět na ulicích a v parcích v centru, ani před známými nočními podniky a diskotékami, povalující se a pořvávající opilce. Především proti nim včera namířili novou městskou vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti na konkrétních místech.

Výčet lokalit ještě na poslední chvíli rozšířili o ulici Jarošovu a Puškinovu. Na jejich rohu je totiž vyhlášená hospoda, která pravidelně zavírá až nad ránem. „Vidím souhlasné přikyvování,“ spokojeně přehlédl zastupitele Znojma jeho starosta Petr Nezveda.

Někteří zastupitelé chtěli vyhlášku zpřísnit ještě víc. Zakázat pití alkoholu na veřejnosti chtěli i v okolí supermarketů.

„V těchto případech jde o soukromé pozemky konkrétních firem, včetně jejich parkovišť, a na nich nemůžeme nic zakazovat,“ řekl místostarosta Jan Blažíček.Schválená vyhláška není dogmatem. Výčet lokalit se v budoucnu bude nepochybně měnit,“ dodal starosta.

Vyhlášku, včetně dodatečně vybraných ulic, nakonec odsouhlasilo všech sedmadvacet přítomných zastupitelů. Vyhláška má vstoupit v platnost patnáctý den od vyvěšení na úřední desce, nejdříve tedy na počátku července.

„Lidé si často stěžují na hluk a nepořádek kolem diskoték, a ani pohled na okolí stánku u toalet na nádraží není pro Znojmo zrovna reprezentativní. Chceme chránit slušnou většinu lidí před těmi, kdo se slušně chovat nechtějí nebo neumí,“ uvedl už dříve k návrhu vyhlášky starosta Znojma Petr Nezveda.

Vyhláška se nevztahuje na restaurační zahrádky a předzahrádky. „Rovněž nebude platit o vinobraní, vánočních a jiných trzích a při dalších akcích schválených radou města. Ta bude oprávněna udělit výjimky i v dalších odůvodněných případech,“ dodala mluvčí Znojma Denisa Šipošová.

Kde se ve Znojmě nesmí pít alkohol na veřejnosti?

Těm, kdo se proti vyhlášce proviní, mohou strážníci udělit až dvoutisícovou pokutu, případně jejich počínání posoudí přestupková komise.

„Když nebudu prodávat alkohol, můžu to tady zavřít. Jistě, stane se, že se nějaký bezdomovec opije a pak tady leží. Ale tohle vyhláška nevyřeší, protože oni se jen přesunou jinam,“ komentoval vyhlášku majitel stánku s občerstvením u autobusového nádraží Lubomír Rozsypal. „Biti na tom budou jen ti, kdo si sem chodí dát jedno dvě piva, než jim pojede autobus,“ dodal.

Svůj oblíbený stánek hájila i skupinka mužů, kteří zjevně zrovna na žádný autobus nečekali. O své názory se podělili, jména neprozradili. „Ne všichni mají na to, aby vysedávali v restauracích. Moc peněz nemám, proto jdu tam, kde mají pivo levné,“ řekl chlapík středního věku.

Rozhodnutí radních nepřekvapilo Pavla Urbánka, který prodává sedm let ve stánku znojemského pivovaru na Vídeňské ulici. „Byla to nejspíš jen otázka času, kdy něco takového přijde. Udělala to už jiná města. Chápu, že pohled na ležící opilce se lidem nelíbí, “řekl stánkař. Podle jeho zkušenosti ale pověstní notoričtí pijani mezi zákazníky nepřevažují.