Ještě před měsícem by mohlo být hlasování v Komisi městské rady pro prodej a pronájem o budoucím osudu městských bytů napínavé. Při podobném rozhodování komise na jaře jen těsně rozhodla o tom, že radě nedoporučí prodej bytů jako celku jedinému investorovi, ale navrhla jí, aby se snažila nájemníkům prodat jednotlivé domy.

Pokud se bude podobné hlasování opakovat i na podzim, výsledek možná bude jiný. Čtyři oponenti prodeje totiž museli komisi na začátku října opustit.

Za odvoláním lidí z jedenácti komisí rady města je podle starosty Petra Nezvedy (ODS) snaha zracionalizovat jejich práci.

„Někde bylo až třináct lidí. Zkorigovat počet členů jsme chtěli už dlouho,“ řekl Nezveda. Změny podle Nezvedy navrhovali předsedové jednotlivých komisí nebo zástupci stran, které je do nich nominovaly.

Z důležité Komise pro prodej a pronájem odchází například po devíti letech její bývalý předseda Zbyněk Wirth (Unie pro Znojmo).

„Podle lidí, co v komisi zůstali, je vidět, že rada nechce slyšet jiné názory,“ soudí Wirth, který se staví proti plánovanému prodeji městských bytů za současného stavu a podmínek. „Mrzí mě to,“ dodal.

Všichni odvolaní se na jaře postavili proti prodeji bytů jedné firmě. Právě odprodej jednomu investorovi by byl podle starosty Znojma ale pro město nejvýhodnější.

„Určitě nebylo kritériem toho, kdo z komise bude muset odejít, hlasování určitého člověka v tomto konkrétním případě,“ řekl Nezveda. Sám se sice na jaře zasedání zúčastnil, odešel ale ještě před rozhodnutím. Komise rady města mají funkci poradního orgánu. Na jejich rozhodnutí tak rada může, ale nemusí brát ohled. Členové komisí mají ale přístup k důležitým informacím. Jejich obsazení se tak stává často politickou hrou.

Z komise pro prodej a pronájem odchází například dva členové znojemské ČSSD. Podle Nezvedy o jejich osudu rozhodl místostarosta Marian Keremidský (ČSSD). Jejich názory podle některých členů ČSSD neodpovídaly postojům Keremidského v radě.

Souboj uvnitř ČSSD

„Můj názor byl nepohodlný. Myslím, že za tím může být i politický boj,“ řekl jeden z odvolaných Oldřich Grois. S výběrem lidí, kteří z komise museli odejít, nesouhlasil ani její předseda Zbyšek Kaššai (ČSSD).

„Členové rady mě nakonec přehlasovali,“ uvedl.

Ve znojemské ČSSD tak momentálně dochází k názorovému střetu.

„Je škoda, že toto rozhodnutí nebylo konzultováno s vedením ČSSD, je to ale v kompetenci radnice,“ řekl poslanec a předseda okresní organizace Ladislav Skopal. Právě kolem něj se formuje skupina, která s jednáním místostarosty nesouhlasí a chtěla by větší kontrolu nad jeho rozhodováním. Vyjádření Keremidského se Deníku ve čtvrtek nepodařilo získat. Nezvedal svůj mobilní telefon.

Prodej městských bytů je v současnosti jednou z nejožehavějších otázek znojemské politické scény. Zda Komise pro prodej a pronájem bude o bytech znovu jednat, zatím není jisté. „Je možné, že se komise k tomu ještě vyjádří. Zatím jsme ji o to ale nepožádali,“ řekl Nezveda.

 

ZMĚNY V KOMISÍCH MĚSTSKÉ RADY:

1) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise pro prodej a pronájem majetku města:
Mgr. Robert Vala
Oldřich Grois
Ing. Zbyněk Wirth
Ing. Ludvík Hekrle


2) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise výstavby a rozvoje:
Ing. Petr Krátký
Jiří Jelínek
Otto Bouda

3) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise bytové:
Jan Grois
Olga Dusíková

RM jmenuje od 1.10.2007 člena Komise bytové:
Otto Bouda

4) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise pro výchovu a vzdělávání:
Mgr. Jaromír Jiral
Jan Blaha

5) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise kultury, turistického ruchu a památkové péče:
Mgr. Kateřina Kasanová
Hubert Müller
Simona Culková

6) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise pro občanské záležitosti:
Josef Vlašín
Hynek Bláha
Josef Vlasák

7) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise pro spolupráci se zahraničím:

MUDr.Milan Špaček
Michal Kaššai
Vladislav Rakušan

RM jmenuje od 1.10.2007 členy Komise pro spolupráci se zahraničím:
MUDr. Jiří Růžička
Jan Blaha

8) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise pro sport:
Josef Pokorný

RM jmenuje od 1.10.2007 člena Komise pro sport:
Mgr. Kateřina Kasanová

9) RM schvaluje změnu názvu z Komise zemědělská na Komise lesní a zemědělská

RM odvolává od 1.10.2007 člena Komise lesní a zemědělské:
Ing. Jiří Holík

10) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise sociální a zdravotní:

MUDr. Marek Klumpar
Ivona Hodáková

11) RM odvolává od 1.10.2007 členy Komise dopravní:
Jan Kárník
Steinmetz Josef

12) RM jmenuje od 1.10.2007 člena Komise pro životní prostředí:
Ivona Hodáková