„Každý úspěch znojemského vína na světové soutěži potěší. Je důkazem poctivé a profesionální práce našich vinařů. Gratuluji proto Znovínu Znojmo k naprosto skvělému výsledku na největší soutěži Sauvignonů na světě," pochválil největší vinařskou firmu v regionu předseda VOC Znojmo František Koudela.

Některá oceněná vína moho zájemci ochutnat již nyní, na jiná se mohou těšit až v letních měsících. „Zlatý Sauvignon 2014 Tropical uvedeme na trh v průběhu léta a stříbrný Sauvignon 2014 je aktuálně prodávaný Sauvignon VOC ZNOJMO 2014," upřesnil Karel Matula ze Znovínu Znojmo. Soutěž Concours Mondial du Sauvignon se letos konala pošesté, a to v Itálii v oblasti Friuli-Venezia Giulia, která platí za hlavního italského producenta Sauvignonů. Letos soutěžilo více než osm set vzorků z celého světa.

Nejvíce zastoupena svými víny byla Itálie, Francie, Španělsko, Nový Zéland a Chile. Soutěž byla rozdělena do šesti různých kategorií. Utkaly se čisté Sauvignony, barikové, cuvée s majoritou odrůdy opět čisté a ve dřevě, sladké Sauvignony a letos poprvé i šumivé.

Vína ze Znojemska tradičně bodují i na nejprestižnější a největší soutěži v zemi, kterou je Salon vín. „V kategorii bílých polosladkých vín se porota shodla na Rulandském šedém 2013 výběru z hroznů dobšického vinařství Lahofer. V kategorii růžových vín zabodoval Cabernet Sauvignon rosé 2013 pozdní sběr ze Znovínu Znojmo," uvedl v únoru letošního roku Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Salon vín podle něho reprezentuje špičku našeho vinařství a pro mnohé vinaře a milovníky našich vín je jeho vyhlášení nejdůležitější vinařskou událostí roku.