Průmyslové zóny se snaží připravovat a rozšiřovat obce na Znojemska. Vinou horšího dopravního napojení zaostávají přes dílčí úspěchy například za nedalekými Pohořelicemi, kde vnových závodech našly práci stovky lidí.
„V obci máme dvě zóny pro investory. Dlouho jsme se soustředili zejména na pozemky u bývalých mrazíren, ale podařilo se nám nakonec dříve obsadit menší areál u benzínové pumpy, kde si své nové středisko otevřela firma provozující nákladní dopravu,“ přiblížil situaci ve Višňové tamní starosta Jan Daniel.
Zónu u mrazíren nabízí obec ve spolupráci sCzechinvestem již nejméně osm let. Zatím získala firmu zabývající se dřevovýrobu, která využila asi čtvrtinu areálu.
„Od investorů víme, že hlavní problém je vkvalitě a stavu silnic, které do Višňové vedou. Lokalita je pro podnikatele zajímavá, ale dopravní napojení je odrazuje,“ dodal Daniel, který jednal snejméně desítkou firem.
Poněkud lépe jsou na tom vMiroslavi. „Zastupitelstvo počátkem týdne projednalo nový územní plán, kde jsou vymezeny i tři plochy pro podnikání. Vedle rozšíření stávající zóny, počítá sdalšími pozemky na Nádražní ulici a u benzínové stanice při státní silnici, Na Nádražní hodlá investor začít stavět příští rok. Nový závod má přinést čtyřicet pracovních míst “ informoval místostarosta města Roman Volf.
Svůj provoz hodlá rozšířit do dvou i stavební koncern, který vprůmyslové zóně opravuje a vyrábí stavební bednění a zaměstnává pětašedesát lidí. „Ovšem kdybychom měli kvalitní silnice, tak bude příliv ivestorů, ale i turistů do regionu mnohem rychlejší. Modernizace silnice ze Znojma do Pohořelic je životně důležitá,“ zdůraznil Volf.
VPohořelicích začala průmyslová zóna ožívat před pěti lety. „Prvníhaly začaly vzóně vyrůstat před čtyřmi lety. Nyní jsou zde dva výrobní podniky a logistické centrum a další investor právě začíná stavět. Rozvoj umožňuje dobrá poloha a kvalitní dopravní napojení u rychlostní silnice na Brno a Mikulov,“ uvedl starosta Pohořelic Josef Svoboda.
 
Nové podniky daly práci víc než čtyřem stovkám lidí, dalších dvě stě padesát pracuje vrozrůstající se tiskárně. „Od počátku letošního roku poklesla nezaměstnanost vnašem správním obvodu o třetinu, především právě díky průmyslové zóně,“ dodal starosta.