Zveřejnit či nezveřejnit? Pod plným jménem a s cifrou nebo vše raději utajit? Řeč je o odměnách pro ředitele příspěvkových organizací města.

Na webových stránkách Znojma v sekci otevřená radnice se lidé v usnesení z rady města dozví, že šéf Znojemské Besedy a ředitelka Městské knihovny dostali odměnu ve výši deset tisíc korun, ředitelka Centra sociálních služeb dvacet tisíc korun. U šéfů Správy nemovitostí a Městské zeleně je pouze odkaz na informace v situační zprávě. Co taková zpráva obsahuje už ale obyčejný člověk nezjistí a vyžadovat si ji musí například i zastupitelé.

Podle zprávy, kterou má Deník k dispozici, dostali oba zmiňovaní ředitelé také po deseti tisících korun. K poskytnutí odměn přispěla aktivita při opravách nemovitostí, nabízení služeb Společenstvím vlastníků, bezproblémové provedení zimní údržby a také to, že Městská zeleň zvládla jarní údržbu s omezeným počtem pracovníků.

Absenci pravidel pro zveřejňování odměň ředitelů příspěvkových organizací města naznačila mluvčí města Znojma Zuzana Pastrňáková. „Výši odměny navrhuje vždy příslušný odbor. Jedná se vždy o mimořádné odměny za odvedenou práci a zpravidla je radní schvalují jednou či dvakrát ročně. Žádná pravidla pro zveřejnění nemáme," sdělila Pastrňáková.

Stejný metr

Nad tím, že neexistuje stejný metr pro všechny se pozastavil i opoziční zastupitel Jiří Kacetl. „Myslím si, že buď se měla jména zakrýt všem, anebo zveřejnit vše. Lidé mají právo vědět, co se platí z veřejného rozpočtu a jak jsou představitelé příspěvkových organizací ohodnoceni," uvažoval zastupitel.

Nad nerovností zveřejněných informací se pozastavil i odborník pro otevřenost ve veřejné správě Oldřich Kužílek, který ale na druhé straně ocenil transparentnost znojemské radnice. „Dělají něco, co jim neukládá žádná zákonná povinnost. Nelze jim tedy nic vytýkat, jen se mírně pozastavit nad tím, že nejsou rovné podmínky pro všechny, což může vyvolat zbytečné otazníky. Jsou to ale informace poskytnutelné, když o ně kdokoli z občanů požádá, měl by je získat," vysvětlil Kužílek s tím, že řada měst podobné sdělení nezveřejňuje vůbec.

Patří k nim i Jindřichův Hradec. „Výši odměn v usnesení rady nezveřejňujeme. Lidé se dozví to, že radní odměny schvalovali podle předloženého návrhu a za jaké období," přiblížila jindřichohradecká mluvčí města Karolína Průšová.

Za rok 2012 putovalo ze znojemské městské kasy na odměny ředitelům více než osmdesát tisíc korun, za rok 2013 prozatím šedesát tisíc korun. „Jde Centrum sociálních služeb, Znojemskou Besedu, Městská knihovna, Správa nemovitostí města Znojma, Městská zeleň a Městské lesy," vypočítala Pastrňáková.