„Nejvíce střetů se spárkatou zvěří je na úkor srnčí. Je nutno upozornit, že srnčí zvěř žije v tlupách, a proto přechází silnici hned několik kusů za sebou. Pokud spatří řidič jeden kus srnčí zvěře přebíhajícího přes vozovku, měl by počítat s tím, že mohou následovat další, a proto by měl vždy snížit rychlost vozidla,“ varoval Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.

„Řidiči by měli zvýšit pozornost hlavně v lesních úsecích a na okrajích lesa, kde srnčí zvěř častěji vstupuje na vozovku,“ upřesnil Šilha.

Nejvíce srnčí zvěř

Podle statistiky policie je i na Znojemsku nejvíce srážek se srnami. „Nejčastěji se jedná o srnky, černá zvěř je při jedné až dvou nehodách ročně a to hlavně v noci. Zajíci jsou nevyzpytatelní. Nehody s nimi jsou hlášeny jak ve dne, tak v noci,“ uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Letošní tři měsíce byly pro zvířata na silnicích Znojemska milosrdnější. „Z téměř dvě stě šedesáti havárií bylo dvanáct nehod, kdy automobil srazil zvíře. To je o pět méně než ve stejném období vloni,“ upřesnila mluvčí.

Hmotná škoda je ale v porovnání s loňskem vyšší. „Letos je škoda dva miliony a čtyři sta padesát tisíc korun, tedy o šedesát tisíc více než vloni. Všechny havárie skončily pro cestující v autech bez zranění,“ dodala.

V roce 2006 se na silnicích Znojemska stalo celkem dvanáct set osmdesát dopravních nehod, v osmasedmdesáti z nich šlo o střet se zvířetem. Škoda přitom přesáhla devatenáct milionů korun.

Hlavní silnice

Na Znojemsku zvěř vbíhá nejčastěji na hlavní silnice ve směru na Brno, na Prahu a na hraniční přechody. Srážky bývají především v okolí Oleksovic, Miroslavi, či u Hnánic.

Stoupající počty srážek se zvěří dělají vrásky na čele myslivcům. „Je to čím dál horší. Stejný počet zvěře, který ročně myslivci uloví, skončí i pod koly aut. V příhraniční oblasti ve směru na Hnánice zemřelo po srážce dvacet kusů srnčí zvěře,“ vyčíslil jednatel mysliveckého spolku Znojmo Petr Schmuttermeier.

Pokud dojde ke srážce, řidič by měl mrtvé zvíře nahlásit. „Jakmile řidič při srážce usmrtí zvěř, měl by zavolat uživateli příslušné honitby. Pokud dojde k hmotné škodě, je třeba zavolat policii a ta myslivce informuje,“ vysvětlil Schmuttermeier.

Co ale myslivce trápí v současné době ještě víc, jsou toulaví psi. „U Krhovic, Valtrovic až po Tasovice psi strhly za loňský rok desítky srnců,“ dodal Schmuttermeier.