V tom všem je tu velký rozdíl s ruským Sputnikem V, který je moderní vektorovou vakcínou. Nebýt nesmyslného ruského váhání s žádostí o registraci, mohla by tato vakcína mít schválení EMA a být v EU regulérně používána.

Nabídka z Číny je (s)prostá sportovní politika

Čína svůj Sinopharm chrlí v obřím množství a také dodávky do Maďarska proudí, na rozdíl od Sputniku, tak jak mají. Vakcínou se nechal naočkovat i sám premiér Viktor Orbán. Díky čínské látce je dnes Maďarsko nejproočkovanější zemí EU.

Sinopharm je však také, přes primitivní výrobní technologii, vůbec nejdražší vakcínou, kterou se v Maďarsku očkuje. Její cena je 30 euro za dávku, nejdražší z unijních vakcín Pfitzer stojí 12 euro. AstraZeneca jen1,8 eura.

Čínská vakcína byla nakupována přes maďarskou zprostředkovatelskou firmu Danubia Pharma, podle maďarských médií s vlastníky na Vanuatu. Orbánova vláda námitky odmítá s tím, že na cenu se u vakcíny nehledí.

Vakcíny jsou boj o životy, zdraví i duše nás Evropanů

Z příběhu vakcinačního úspěchu země je náhle kriminální případ. Do voleb v Maďarsku zbývá rok a opoziční blok už vede o pět procent před vládnoucím Fidesz. Takže se možná už za rok dozvíme, jak to s těmi čínskými vakcínami za 30 euro v Maďarsku ve skutečnosti bylo.