Nová šestá generace však kráčí trochu jinou cestou – už není klasickým MPV a její vnější vzhled je jednoznačně zasazen do moderního SUV segmentu.

I se všemi detaily si tuto francouzskou novinku můžete prohlédnout ve fotogalerii

SUV trendu navzdory, nepřichází Espace o svojí prostornost. Naopak si v ní polepšuje a to i přesto, že je menší a hlavně lehčí než současná generace. Vůz stojí na platformě CMF-CD Aliance, kterou spolu s designovým konceptem sdílí s SUV Austral, a lehčí je všechno od podvozkových komponent, přes sedadla až po hybridní pohon, který nahradil těžší diesely. Celkově vůz zhubl o obdivuhodných 215 kilogramů, je o 140 milimetrů kratší, o 32 milimetrů nižší a o 41 milimetrů užší. Zkrátil se ale také rozvor, a to o 146 milimetrů.

Vnitřní prostor

Renault tvrdí, že se prostor pro cestující i přes zmenšení zevnějšku naopak zvětšil. Cestující ve druhé řadě sedadel mají k dispozici až 312 milimetrů místa pro kolena, navíc se jejich sedadla, rozdělená v poměru 60:40, dají posouvat a mají nastavitelný sklon opěradel. Dokonce i v úplně zadní třetí řadě, která bude při objednávkách dodávána bez příplatku, je uváděn prostor pro kolena 128 milimetrů. Navíc by se sem mělo lépe nastupovat díky posuvným a sklopným sedadlům ve druhé řadě. Každý pasažér má k dispozici stropní světlo a USB-C nabíjecí konektor.

Renault Kangoo je výborná volba pro aktivní rodiny
Renault Kangoo je jedno z nejuniverzálnějších aut na trhu: Test benzinové verze

Zavazadelník má u pětimístného provedení až 777 litrů objemu, pokud se zadní sedačky posunou vpřed. Sedmimístná varianta pak stále nabídne 677 litrů, potažmo 159 litrů, jsou-li vyklopena sedadla třetí řady (ta se mimochodem sklápí do roviny s podlahou kufru). Maximální objem zavazadelníku až po strop, při sklopených všech sedadel kromě předních, činí 1 818 litrů, potažmo 1 714 litrů u sedmimístného provedení.

Výbava

K dipozici jsou tři výbavy – základní Techno, dále luxusně pojatá Iconic se světlým koženým interiérem a dřevěnými dekory, a sportovně laděná Esprit Alpine s Alcantarovým čalouněním a sportovně laděnými exteriérovými detaily. Pro komfort posádky je k dispozici obrovské panoramatické střešní okno, nechybí příplatkový audiosystém Harman Kardon nebo sofistikované ambientní osvětlení s automatickou funkcí, která ráno nasvětluje vůz do studených barev a večer do teplých.

Zdroj: Youtube

Také head-up displej

Pracoviště řidiče pak obklopují dva velké displeje, opticky spojené do jednoho celku nazvaného OpenR – širokoúhlý displej místo přístrojové desky a dotykový displej infotainmentu s navigací a propojením s mobilním telefonem, který je orientován na výšku. K dispozici je taky head-up displej a nechybí volič jízdních režimů Multi-Sense

Pozor na posádku dává celkem 32 asistenčních systémů. Sem spadají protikolizní asistenty, ale i vedení v pruhu, adaptivní tempomat, varování na přijíždějící auta při vystupování nebo parkovací asistent s panoramatickým vnějším pohledem.

Motorizace

Už v průběhu jara půjde nový Espace objednávat, a to s jedinou univerzální motorizací – hybridem o kombinovaném výkonu 200 koní. Ten zahrnuje přeplňovaný tříválec o objemu 1,2 litru (130 koní a 205 Nm), vybavený startér generátorem (25 koní a 50 Nm), a dále elektromotor (70 koní a 205 Nm), který se s ním „setkává“ v multimódové převodovce.

Renault Austral je radost řídit
Velmi slušné šance na úspěch: Verdikt po prvních jízdách s Renaultem Austral

Systém E-Tech od Renaultu má dvě rychlosti pro elektromotor a čtyři pro spalovací motor, a kombinuje práci obou motorů. Vůz se rozjíždí vždy na elektřinu, a potom v závislosti na zátěži spustí i spalovací motor. Renault uvádí, že nový Espace zvládne odjezdit až 80 % městského provozu čistě na elektřinu, kombinovaná tabulková spotřeba pak činí 4,7 litru. Z nuly na sto zrychluje vůz za 8,8 sekundy a maximální rychlost je 175 km/h. Jelikož se jedná o klasický hybrid, není potřeba žádné nabíjení.

Poháněna jsou jenom přední kola, za zmínku ale určitě stojí systém natáčení zadních kol 4Control Advanced. Ten natáčí kola zadní nápravy při nízkých rychlostech proti směru předních kol (zlepšení manévrovatelnosti), při vyšších rychlostech pak ve stejném směru (zvýšení stability).

Jedinou otázkou zatím zůstává cena, kterou bychom se měli dozvědět v horizontu nadcházejících týdnů.