Vietnamec patrně uprchl do zahraničí. Nákupní komplex zapálil, když předváděl nakupujícím svoji zábavnou pyrotechniku nabízenou k prodeji. Při následném rozsáhlém požáru vznikly škody za bezmála 130 milionů korun.

"Předpokládáme, že dříve nebo později bude muž při některé kontrole dopaden policií. Kauzu bychom pak v tomto případě znovu otevřeli," uvedla mluvčí. Cizinci hrozí po dopadení za obecné ohrožení až pět let vězení. Zmizel krátce poté, co se rozsáhlý požár podařilo českým a rakouským hasičům zlikvidovat.

Vietnamec prodával pyrotechniku před nákupním centrem. Když ji předváděl zákazníkům, omylem zapálil nedaleká auta a pak i celý komplex. V areálu nakupovaly stovky lidí. Nikdo ale nebyl zraněn.

Požár v Hatích je jedním z největších neštěstí svého druhu, které se v posledních letech na jižní Moravě odehrály. Asi dvě třetiny budovy s butiky, prodejnami a restauracemi byly opraveny a otevřeny pro nakupující. "Do půl roku by měla rekonstrukce skončit. Obchodníci nyní pracují ve stísněnějších prostorách. Brzy se to změní," řekl ČTK mluvčí centra Jiří Čadan.

Podle něj není stále známa přesná škoda, která vznikla. Vedení Excalibur City by ji mělo v nejbližších týdnech vyčíslit společně s pracovníky pojišťoven.