Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu mají důvod otevírat šampaňské. Brněnský krajský soud totiž potrestal muže, který patří kjejich velkým úlovkům. Sedmačtyřicetiletý podnikatel Dalibor Kopp se mohl stát největším nelegálním vývozcem zbraní zČeska do ciziny. Zobchodu sice sešlo, ale itak obchodník zPavlic na Znojemsku trestu neunikl. Za mřížemi stráví sedmapadesát měsíců.

Žaloba Koppa vinila zpřípravy prodeje milionů kusů munice a tisíců pušek, kulometů a dalších zbraní do několika zemí světa. Mimo jiné ido Iráku. Navíc chtěl podle žaloby dovézt zUkrajiny společně sdruhým obžalovaným dvaasedmdesátiletým Jiřím Ondrouchem zbraně za bezmála dva miliony dolarů. Ten odchází od soudu stříletou podmínkou.

„Každý obchod svojenským materiálem lze uskutečnit jen na základě povolení ministerstva průmyslu a obchodu. To ale Kopp ani Ondrouch neměli,“ řekl vrozsudku předseda brněnského krajského soudu Daniel Plšek. Kopp přitom podle soudu dovezl do Česka zařízení, které sice deklaroval jako stroje, ale ve skutečnosti to byla funkční linka na výrobu zbraní. „Znalci potvrdili, že zabavené stroje slouží kvýrobě střeliva ráže 7,62milimetrů. Takové střely používá vojsko, hodí se ido samopalů značky Kalšnikov,“ dodalPlšek.

Jakmile Kopp uslyšel odsuzující verdikt, rozplakal se. Krozsudku se nevyjádřil a ponechal si lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupkyně je naopak sverdiktem spokojená. „Navrhovala jsem pět let vězení, soud vpodstatě mému návrhu vyhověl,“ řekla žalobkyně Eva Žďárská. Přesto rozsudek ještě nenabyl právní moci. Pokud se jedna ze stran přece jenom proti němu odvolá, bude se kauzou zabývat olomoucký vrchnísoud.

Liberijská skrýš?

Dalibora Koppa zná celý svět. Oobchodníka se zbraněmi se vminulosti zajímala americká FBI a jeho jméno znal išéf Spojených národů Kofi Annan. Detektivové zÚtvaru pro odhalování organizovaného zločinu po něm „pásli“ několik měsíců vrámci tajné operace skrycím názvemDudek.

Kopp vroce 2004využil toho, že na něj soud neuvalil vazbu a vycestoval do Libérie. „Tam ho zadržel Interpol, ale tamní soud ho propustil na kauci. Opětovně byl zadržen až loni vlednu vBruselu na letišti při návratu do České republiky,“ uvedla mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Pavlický podnikatel, který má na Znojemsku firmu se sanitární technikou, obžalobu popírá. Všechno je podle něj zinscenované. Ivězení vLibérii. „Pětačtyřicet dní mě tam drželi neoprávněně. Museli mě pustit, ale ne na kauci, ale kvůli tomu, že česká policie nedodala soudu patřičné dokumenty,“ vysvětloval před časemKopp.

Kopp se specializoval především na prodej vojenské vysokorychlostní munice do automatických zbraní. Zboží získával obvykle ve státech bývalého Sovětského svazu. Mezi země, kam Koppovy dodávky směřovaly, patřily státy vAfrice, ale iSpojené státy americké.

Kvůli tomu, že prodával starou munici, mnohdy jen přebalenou do nových krabiček, čelil často problémům a ne všechny plánované transakce mu vycházely. Často se také spekulovalo otom, že podnikatel spolupracoval sčeskými tajnými službami. Policie jej však začala stíhat až kvůli pokusu ovývoz střeliva doIráku.