Zpravodajské hry, boj o kontrolu podniku vyrábějící unikátní munici a soud kvůli údajnému prodeji čtrnácti tisíc nábojů schopných prorazit neprůstřelné vesty i okna. Kolem Vlastimila Libry, jeho patentu a podniku se toho stalo za poslední tři roky hodně. Firma je v konkursu, Libra čelil obžalobě z nedovoleného ozbrojování. Znojemský soud jej v úterý zprostil viny a operaci s prodejem označil za cílevědomou provokaci akcionářů firmy, kteří se nepohodli s Librou jako předsedou představenstva.

„Rozhodnutí soudu je spravedlivé , stát je patrně poplatný našim spojencům v NATO. Už tím, že můj vynález vůbec vznikl se znehodnotila balistická ochrana ve svět v hodnotě asi třiceti miliard dolarů. Z toho vznikl obrovský tlak výrobců této ochrany na náš stát. Nejsnazší pak bylo firmu zastavit,“ vyslovil své mínění Vlastimil Libra. Obžaloba jej vinila, že prostřednictvím bývalého pracovníka svého podniku hodlal prodat zakázanou munici ruským mafiánům či arabským extremistům.

„Věděl jsem, že jde podvod na mne i na firmu, proto jsem to oznámil, kam bylo potřeba a souhlasil s tím, že budou monitorován,“ hájil se vynálezce z Jevišovic. Soud se k jeho verzi přiklonil. „S nápadem prodat munici do závadového prostředí přišel Martin Jaroš. Spolu se zástupci akcionářů přitom postupovali tak, že se snažili údajně chytit pachatele a předat ho policii. Na dotaz proč vše neoznámili policii hned vypověděli, že k policii neměli důvěru,“ přiblížil soudce Josef Teplý, který jejich počínání označil za diletantské. Při hlavním líčení, které se konalo s vyloučením veřejnosti, podle jeho slov

Librovu verzi fakticky potvrdili vyslechnutí pracovníci celního úřadu a civilní kontrarozvědky.

Případ nakonec soudce poslal k dořešení správnímu odboru znojemské radnice, který má na starosti přestupky proti zákonu o zbraních. „Libra podepsal s Jarošem dohodu o pracovní činnosti, aniž by si ověřil, zda člověk, který má prodávat munici má příslušná oprávnění. Jaroš nepředložil ani zbrojní průkaz ani opis rejstříku trestů,“ poznamenal soudce a poukázal na to, že Jaroš byl čtyřikrát stíhán a mimo jiné pro nedovolené ozbrojování.

Librova továrna nyní nepracuje a o její budoucnosti rozhodnou konkursní soudy a pře s akcionáři. „Nevadí mi to. Odvolání proti konkursu bude projednávat koncem června soud v Olomouci. Ale podnikat se dá i jinde, dál pracuji, chystám další patenty. Chystáme pro pyrotechniky nové věci pro likvidací nastražených výbušných systémů, pracujeme na nové technologii pro rozebírání, přeznačování a likvidaci vojenské munice,“ naznačil své další plány Vlastimil Libra.

Jeho advokát předpokládá, že do konkursního řízení výrazně promluví výsledek znojemského soudu. „Čekáme zda státní zástupkyně využije svého práva podat stížnost. Pokud ale kauza nakonec dopadne, tak jak bylo dnes rozhodnuto bude to pro konkursní řízení průlom. O výsledcích také uvědomíme akcionáře a budeme žádat případnou náhradu škody,“ řekl obhájce Milan Zábrž.