Ani rok od začátku platnosti nového silničního zákona se ti nejagresivnější řidiči neumravnili. V porovnání s prvním pololetím minulého roku sice ubylo dopravních nehod. Jsou ale tragičtější. Vyplývá to z policejních statistik.

O sto procent více mrtvých na silnicích a o sto procent více nehod, které zapříčinil alkohol za volantem. Tak vypadá srovnání prvních šesti měsíců tohoto roku na znojemských silnicích s loňským rokem. Přestože se zvýšily postihy za řízení pod vlivem alkoholu, řidiči toho příliš nedbají.

„Zákon zapůsobil na většinu umírněných řidičů. Ti nejagresivnější ale stále ohrožují ostatní. Může za to absolutní nekázeň,“ řekl mluvčí znojemské policie Jan Křepela. Od července loňského roku, kdy nový silniční zákon začal platit, až do května letošního roku o řidičský průkaz přišli na Znojemsku tři a na Moravskokrumlovsku čtyři řidiči. Na Znojemsku si zároveň nejméně jeden bod připsal každý čtrnáctý řidič. Je to jeden z největších počtů v Jihomoravském kraji.

Podle instruktora autoškoly Marka Neuschla je bodový systém funkční nástroj. Chybí ale důslednost při jeho vymáhání. „Krátce před a po zavedení zákona fungoval jakýsi psychologický efekt a řidiči jezdili přesně podle pravidel. Brzy ale opatrnost vyprchala,“ řekl muž, který spolu se svými žáky projíždí znojemskými silnicemi každý den.

Za svoji praxi se setkal i s případy, kdy policisté před přestupky zavírali oči. „Stalo se nám, že našemu autu nedal přednost řidič na stopce. Vše sledovali policisté a nijak nezasáhli,“ řekl. Právě tato nedůslednost je podle něj jednou z příčin nejednoznačného efektu nového zákona.

„Pokud se tak stalo, bylo to určitě pochybení,“ řekl Křepela. Policisté ale podle něj řidiče pravidelně kontrolují. „Na silnicích je stále stejný počet hlídek. Nedostatkem mužů netrpíme. Rychlost měříme dokonce častěji než v minulých letech,“ dodal. Ročně podle něj řeší tisíce přestupků.

S bodovým systémem narostla agenda i městským úřadům, které ho mají na starosti. „Výpis evidence bodů zvládneme vydat na počkání. Lidí, kterým jsme odebrali řidičský průkaz, bylo zatím málo,“ řekla Jitka Kloudová z úřadu v Moravském Krumlově. Od zavedení bodového systému mají více práce úředníci z odboru dopravy znojemské radnice, průkazů ale odebrali také jen minimálně.

Svůj efekt ale nová pravidla na silnicích podle Křepely mají. „Většina řidičů například dodržuje nižší povolenou rychlost v obcích a to je pozitivní,“ řekl.