V úterý ráno našli náhodní kolemjdoucí u železničního viaduktu v Hevlíně oběšeného čtyřiatřicetiletého muže. „Byl to táta od dvou dětí, menšímu je jen několik měsíců. Slyšela jsem, že přijel domů, vytáhl si lano z auta a pak se oběsil,“ řekla žena, která si nepřála být jmenována.

V týž den se v Micmanicích oběsil muž důchodového věku. Na oba případy policie uvalila informační embargo. „Mohu jen potvrdit, že policie byla u dvou případů oběšení. Víc nemohu sdělit,“ potvrdila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Podzim a také jaro jsou roční období, která jsou pro lidi trpící depresemi velmi kritická. Ročně na Znojemsku spáchají sebevraždu desítky lidí. „V loňském roce jsme evidovali třiadvacet případů, kdy lidé spáchali sebevraždu. Od počátku letošního roku se jedná již o jedenáctý případ,“ doplnila Drahokoupilová. Podle policie se nejvíce sebevrahů oběsí, následuje smrt s použitím střelné zbraně.

„Podzimní i jarní období jsou typická pro zhoršování depresí. Jedním z příznaků deprese jsou myšlenky na smrt. Na realizaci sebevražedného jednání se podílí i rodinné zázemí, zdravotní stav či sociální situace,“ sdělila primářka psychiatrického oddělení Petra Hartová. Dodala, že sleduje zvýšený nárůst klientů. „Včasná léčba je nejlepší prevencí. Pouze čtyři procenta sebevrahů u nás nemělo psychickou poruchu,“ upřesnila Hartová.

Sebevražedné pokusy či dokonané sebevraždy jsou většinou reakcí na tíživé životní situace a často jsou páchané pod vlivem alkoholu.