Ani bezmála statisícová kauce, ani písemný slib nepomohly Barboře Škrlové před vazbou. Tam ji poslal ve čtvrtek krátce před polednem brněnský městský soud. Vazbu navrhlo Městské státní zastupitelství v Brně. Existovala totiž obava, že pokud by soud Škrlovou do vazby neposlal, mohla by z Česka zase zmizet.

„Na Škrlovou jsem uvalil vazbu proto, že mám obavy z toho, že by mohla uprchnout nebo se skrývat před trestním řízením,“ vysvětlil rozhodnutí soudce Tomáš Kurfiřt. Škrlová je obviněná z poškozování cizích práv. Brněnské zařízení Klokánek totiž obalamutila. Vydávala se za dítě, přestože byla dospělá žena.

Z rozhodnutí soudce vyplývá, že Škrlovou ještě ve čtvrtek odpoledne odveze policie do vazební věznice v brněnských Bohunicích. Tam bude tak dlouho, dokud nepominou důvody vazby. „Ze zákona musíme o prodloužení vazby jednat do tří měsíců ode dne, kdy jsme člověka do vazby poslali. Pokud však požádá o propuštění vazby kdykoliv v průběhu tří měsíců, bude se žádostí zabývat soud,“ uvedl Kurfiřt.

Z uvalením vazby rezolutně nesouhlasí obhájce Škrlové Richard Novák. „Trestní stíhání ani vazba nemá zákonné důvody. Rozhodně se totiž nesnažila skrývat nebo vyhýbat trestnímu stíhání. To začalo až po půl roce od chvíle, kdy Škrlová opustila zařízení Klokánek,“ zdůraznil Novák.

Obhájce: Klientka je na to psychicky špatně

Do jeho mandantky se policisté pustili už na ruzyňském letišti, přestože do Česka přijela podle něj dobrovolně. „Zvažuji stížnost proti rozhodnutí o vazbě. Klientka je teď zasažena informacemi a není na tom psychicky dobře. Všechno dění kolem s ní otřáslo,“ dodal Novák.

Policisté chtěli Škrlovou vyslechnout. Je totiž důležitým svědkem v kauze týraných sourozenců z Kuřimi na Brněnsku. Vyšetřovatelům ale Škrlová neřekla ani slovo. „Byla ve špatném psychickém stavu. Její výslech se proto nekonal,“ řekla Deníku.cz brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková. Policie také chce na Škrlovou vypracovat znalecké posudky z oboru psychiatrie a psychologie. Zpracování posudků zřejmě potrvá několik dní.

Škrlová prý není Škrlová, tvrdí advokát Hrouzek

Bývalý advokát obviněné ženy přišel s pozoruhodnou informací. A sice, že Škrlová není Škrlová. „Vůbec nevím a nejsem si jistý, jestli ta osoba, která byla v noci na čtvrtek přivezena z Norska do Brna, je Barbora Škrlová,“ řekl serveru Novinky.cz Zdeněk Hrouzek. Své pochyby ale nedokázal zdůvodnit. Prý by porušil slib mlčenlivosti.

Hrouzkovy pochyby ale vyvrací policie, soud, státní zastupitelství i advokát Škrlové. „Totožnost je stoprocentně ověřena. Prověřili ji norští i čeští policisté. V Česku je pravá Barbora Škrlová,“ potvrdil Novák.