Jeden z odsouzených, sedmadvacetiletý Tomáš Mužný, podal před několika dny dovolání proti čtrnáctiletému trestu vězení. Sdělil to mluvčí soudu Petr Knötig.
Nejvyšší soud již letos odmítl dovolání druhého pachatele Michala Faltýnka, jenž má strávit ve vězení třináct let.
 
Mužný byl souzen později a v samostatném procesu, neboť policisté proti němu zpočátku neměli žádné důkazy. Podíl na vraždě nakonec prozradila jeho vlastní matka. Prý už nedokázala o synově kriminální činnosti mlčet.
 
Oba muže soudil v prvním stupni Krajský soud v Brně a jeho verdikty potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Mužný dostal vyšší trest, protože byl v podmínce za krádeže a výrobu drog.
 
Faltýnek s Mužným se v červenci před dvěma lety vloupali do domu v Miroslavi a chtěli donutit majitelku, aby jim vydala peníze z trezoru. V domě však spal i přítel ženy Měsíček, který se bránil plynovou pistolí. V následné přestřelce byl smrtelně zraněn.
 
"Zcela likvidačním způsobem dům rozstříleli a jeho usmrtili. Zvyšuje to stupeň společenské nebezpečnosti oproti jiným vraždám," řekl o případu soudce Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.
 
Mužný v dovolání stejně jako v celém procesu opakuje, že pro jeho potrestání neexistuje dostatek důkazů.Odvolává se na presumpci neviny a požaduje nové projednání případu.
"Důkazy jej zcela jasně ze spáchání činu usvědčují," uvedl však Angyalossy. Podle Knötiga nelze předjímat, kdy Nejvyšší soud v případu rozhodne.
Faltýnek v již odmítnutém dovolání tvrdil, že Mužný střílel ze samopalu, a proto má na vraždě větší podíl. Podle Nejvyššího soudu to však na zodpovědnosti za podnikatelovu smrt nic nemění.
"Oba jednali s cílem poškozeného usmrtit, a oba tak společně jako spolupachatelé odpovídají za způsobený následek, a to bez ohledu na to, kterou konkrétní střelou a z které zbraně k usmrcení poškozeného došlo," stojí v rozhodnutí trestního senátu s předsedou Michalem Miklášem.