To znamená jediné: Kdo se vrací, musí do izolace a po pěti dnech podstoupit PCR test. Stejné pravidlo platí třeba při návratu ze Španělska a dalších zemí (viz grafika). Jednodušší to mají ti, již se nechali plně očkovat, a od jejich druhé dávky uplynulo alespoň 14 dní. Ti se izolaci vyhnou. Do pětidenní karantény nemusí ani děti do šesti let.

Karanténa v cizině nebo dokonce nutnost hospitalizace stojí i stovky euro denně.
Dražší dovolená o tisíce. Desítky Čechů už musely v cizině do karantény

Pokud ale mají rodiče děti ve věku mezi šesti a 12 lety, které nyní ani nelze očkovat, budou muset podle stávajících pravidel do izolace. Ministerstvo zahraniční proto uvažuje o změně. Podle náměstka ministra zahraničí Martina Smolka by se k dětem mohlo přistupovat podle očkování rodičů. Děti těch očkovaných by se tak mohly izolaci vyhnout. Příslušnou změnu ale nejprve musí probrat vláda.

Čas na náhradní zájezdy za „lex voucher“ je jen do konce srpna

Již jen pár týdnů mají cestovní kanceláře čas na to, aby se s klienty dohodly na náhradě zájezdů za ty, jež se loni od 20. února do konce srpna nemohly uskutečnit kvůli koronaviru. Na základě zákona zvaného lex voucher na ně mají jejich zákazníci nárok do konce srpna. Těm, kteří si náhradu nevyberou, potom cestovky musí do dvou týdnů zaplacené peníze vrátit.

Prezident Asociace cestovních kanceláři Roman Škrabánek lidem doporučuje, ať vouchery ještě využijí. Jinak by měli napsat písemnou žádost o vrácení peněz. „Důležité je, aby uvedli aktuální platební údaje, kam má cestovní kancelář zaplacenou částku vrátit,“ řekl Škrabánek Deníku. Doporučuje jim trpělivost. „Pokud se sejde větší množství žádostí o proplacení poukazů, tak budou cestovní kanceláře potřebovat na jejich vyřízení určitý čas,“ dodal.