Právě loutkami se rozhodla třicítka živých obyvatel obce Nagoro nahradit chybějící spoluobčany. Jak uvádí web Perchance to Roam, lidé už jich ve vesnici umístěné do krásného údolí Iya na ostrově Šikoku vytvořili asi 350.

Údolí je poměrně odlehlé, což stojí i za všeobecným nezájmem tady dlouhodobě žít. O to větší je zájem novinářů a turistů, kteří své záběry z místa umisťují na Instagram.

Duhové hory v Číně
Klenot UNESCO. Čínské Duhové hory ohromují cestovatele z celého světa

„Viděl jsem tam slaměné děti, jak sedí za lavicemi ve třídě a upírají pohledy na svého učitele. Také jak si skupina starších lidí povídá, zatímco čekají na autobus. Nebo jak se na břehu řeky o hromadu naštípaného dřeva opírá dospívající chlapec v baseballové čepici,“ popsal svůj zážitek z místa reportér Justin McCurry z britského listu The Guardian.

Prohlídka vesnice, která trvá maximálně desítky minut, může být i docela napínavá. „Jedna z postav mě trochu vyděsila, protože byla ke mně otočená zády, a opravdu jsem si nebyl jistý, jestli je to skutečná osoba, nebo ne, dokud jsem nepřišel úplně zblízka – pořád jsem čekal, že se každou chvíli otočí,“ vyprávěl čtenářům zase Joe Brophy z listu The Sun.

Zdroj: Youtube

Jak na místě novinář zjistil, s tvorbou slámou vycpaných postav začala Tsukimi Ayano, jedna z nejmladších obyvatel Nagora, která se do údolí Iya přestěhovala z obří Ósaky na počátku roku 2000, aby se starala o svého otce. A jeho podoba ji inspirovala k výrobě strašáka do zelí, kterou umístila na pole.

Také další slámové postavy mají vizáž bývalých či současných obyvatel. „Jsou vytvořeny na žádost těch, kteří ztratili svého dědečka nebo babičku," řekl agentuře Reuters sedmdesátiletý obyvatel Osamu Suzuki. „Takže je to opravdu něco, co oživí vzpomínky,“ doplnil.