Po nucené přestávce se v druhém květnovém týdnu konal další ročník barmanské soutěže Žatecký CUP 2022. Do Žatce se sjelo více než čtyřicet soutěžících z osmnácti hotelových škol a institucí, kteří v příjemném prostředí Chrámu chmele a piva bojovali o vítězství ve třech kategoriích - Junior Beer competition, Junior coctail competition a Junior mistr kávy. A žáci oborů Kuchař-číšník a Hotelnictví a turismus z naší znojemské Přímky samozřejmě nechyběli.

 „V disciplíně Junior mistr kávy soutěžil Zdeněk Pojer z 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Prvním úkolem bylo v časovém limitu 10 minut správně nastavit kávový mlýnek na výrobu espressa. Soutěžící dostal určité množství kávy, a pokud nestihl v časovém limitu kávový mlýnek nastavit, nebyl bodově ohodnocen. Už v této části si někteří vylámali zuby, Zdeněk ji ale zvládl bravurně. Pak již navazovala část druhá, příprava tří kávových nápojů, a to dvě espressa, dvě cappuccina a dva libovolného nápoje, který se skládal z vídeňské kávy. Opět časový limit 10 minut. I když byla tato soutěž pro Zdeňka premiérou, vybojoval si krásné 5. místo! Radost vyjádřil dlouhým úsměvem a sdělil, že příští rok se této soutěže opět velice rád zúčastní, a slíbil dokonce výsledek lepší. Však na sobě pracuje. Potkat ho můžete o víkendech ve znojemské kavárně Balance, kde se profesionálně posouvá dál. Zdeněk má tuto práci nejen v krvi, jak se lidově říká, ale hlavně v srdci. A mě velice těší, když říká, že ke kávě si přičichl v mém předmětu baristika,“ prozradila Věra Kuchařová, učitelka odborných předmětů z Přímky.

 „V disciplíně Junior cocktail competition měli mladí barmani za úkol připravit v šestiminutovém limitu Fancy cocktail o maximálně sedmi alkoholických složkách za povinného použití piva z portfolia Žateckého pivovaru. Naši školu reprezentoval Ivo Černík z 3. ročníku oboru Kuchař–číšník. Cocktail jsme nazvali Rudá baronka, podle názvu piva, které jsme použili. Fancy cocktail se skládal ještě ze sirupu značky Monin červený grep, vodky Amundsen a nektaru černý rybíz od značky Granini. Závěr drinku byl zvolený z kůry červeného grepu a lístků čerstvého chmele, který zdobil okraj skla. Ivo měl na namíchání tří cocktailů 5 minut. Konkurence v této disciplíně byla veliká, Ivovo 14. místo bylo krásným překvapením. A co bylo nejdůležitější? Při přípravě cocktailu neustále rozdával svůj lišácký úsměv, kterým si získal především srdce něžného pohlaví. A že jich nebylo málo! Podtrženo sečteno, Ivo se v té naší gastro profesi určitě neztratí. Charismatických, zábavných, šikovných barmanů, kteří navíc plynule ovládají italský jazyk, je jako šafránu,“ doplnil Martin Benda, vedoucí učitel odborného výcviku.

 Ludmila Karpíšková