V našem souboru Czech Ensemble Baroque žijeme pro autenticitu, co tedy dělá běžně dirigent v době covidové - fázi bezzpěvní? Samozřejmě vaří autentická valašská povidla (covidla) s dobovými nástroji. Co k tomu potřebuje:
- 100 kileček trnek (ve zbytku republiky čti švestek)
- jedna kamna kachlová s míchačkou povidel
- jeden kotel měděný
- 7 obřích vařeček
- trdlo (jedná se o míchací zařízení, nikoliv o manželku)
- kameninové hrnce na uskladnění (narvat povidla do něčeho jiného je trestné)
- co nejvíc odolných otroků
- asi 70 hodin dobře naloženého času
VÝSLEDEK: zaručeně pravá, vynikající Valašská covidla vysoké kvality, nízké kvantity a pokoj aspoň na rok! PS: Kdo chce namítnout, že švestky patří do kvasu, pak počkejte na druhý díl tohoto seriálu… PPS: V lepším případě zajistí covidla imunitu celému souboru, v horším pak obživu dirigentovi na další rok.

Tereza Válková