Festival začíná ve čtvrtek 23. září dopoledne dobrodružnými plavbami pro děti mateřských a základních škol. O den později v pátek 24. září, opět dopoledne, se pojedou prestižní závody základních a středních škol. V pátečním odpoledni pak probíhají oficiální tréninkové jízdy posádek přihlášených k sobotnímu hlavnímu závodu.

Festival dračích lodí ve Znojmě 2022 vrcholí v sobotu 24. září, kdy hodinu před polednem začnou veřejné závody na velkých dračích lodí 12. Neoficiálního Mistrovství Světa amatérských posádek. Účastníci závodů, jenž jsou většinou posádky složené z kamarádů či z firem ze Znojma a okolí se mohou těšit na závody na tratích 50m, 150m a divácky atraktivní podvečerní Gladiátorské sprinty na osvětlených lodích. Závodit se bude na klasických velkých dračích lodích pro maximálně 22členou posádku. Kdo by se chtěl této jedinečné akce zúčastnit musí tak složit alespoň 15členný tým, který zahrnuje jak pádlaře, tak jednoho bubeníka/ci. Volit se bude nejkrásnější reprezentační dres neboli kostým. Svou účast potvrdili i posádky z Rakouska a Slovenska.

Zdroj: Youtube

Diváci včetně dětí si během sobotních závodů budou moci sami vyzkoušet jízdu na dračí lodi. Mimo samotných závodů dračích lodí bude k vidění slavností nástup reprezentačních posádek, atraktivní vyhlášení výsledků, velký dračí ohňostroj, populární podvečerní Gladiátorské sprinty na osvětlených lodích s ohňovými efekty a vystoupení kapely Ryan music. Představí se rychlostní kanoisté ve vloženém exhibičním závodě, vodní záchranáři a příchozí malé děti se na písečné pláži mohou projet v mini lodičkách nebo vyzkoušet jinou atrakci pro děti.

Akci bude moderovat znojemský rodák, herec a „král“ Miroslav Hrabě. Festival dračích lodí ve Znojmě je určen zejména znojemské veřejnosti. Plavbu na dračí lodi včetně projetí hlavní závodní tratě si tak bude moci vyzkoušet každý kdo přijde. Více informací k akci naleznete na oficiálních stránkách festivalu www.dracifestznojmo.cz