Podařilo se tak nejen rozšířit životní prostor pro mnoho chráněných stepních druhů rostlin a bezobratlých, ale také odhalit dosud zcela zarostlý starý třešňový sad a propojit pastviny, na kterých se volně pasou místní stáda ovcí. Odměnou dobrovolníkům byl pocit z dobře odvedené práce, ale také jedinečné genium loci Načeratického kopce, které mohli vychutnávat doslova ve dne i v noci.

Za myšlenkou i organizací tohoto jedinečného dobrovolnického projektu stojí Hnutí Brontosaurus a sdružení Beleco. Brontosaurus nabízí mladým lidem dobrovolnictví ve spojení se zážitky a seberozvojem, Beleco zase zajišťuje odbornou ochranu přírody na lokalitách po celé republice. Jednou z lokalit jeho působení je právě Načeratický kopec, kde se Beleco zasadilo o obnovení přírodních pokladů tohoto bývalého vojenského prostoru a o propojení ochrany přírody s místním občanských životem.

Jako připomínku vojenské historie  Načeratického kopce a ve prospěch obnovy druhové pestrosti lokality nasadili ekologové v někdejším tankodromu vedle pasoucích se ovcí i burácející obrněný transportér.
Po Načeratickém kopci burácí vojenské stroje

Nejedná se přitom o jednorázovou spolupráci - letos šlo již o druhou akci tohoto typu v Jihomoravském kraji a v plánu jsou další dobrovolnické víkendy, které na odvedenou práci na Načeratickém kopci, potažmo na jiných jihomoravských lokalitách, navážou. Důležitou součástí těchto akcí jsou i exkurze, na kterých odborníci sdružení Beleco ukazují dobrovolníkům přímo v terénu smysl a výsledky ochranářské péče včetně nejmodernějších (a možná i šokujících) ochranářských přístupů, které pomáhají v posledních letech čím dál významněji chránit biodiverzitu otevřených stanovišť – ať už jde o cílené pojezdy tanky a motorkami nebo o návrat pastvy divokých koní a praturů. Realizace těchto akcí je finančně podpořena evropským projektem sdružení Beleco: Military LIFE for nature. Pozvánky na další podobné příležitosti k dobrovolnictví můžete najít na www.brontosaurus.cz/dobrovolnicke-akce.

Lenka Dvořáková, Jitka Rajmonová