Další úspěšný recept na tradiční sekanou zaslal redakci Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystré u Poličky. Vyučený kuchař se často a rád účastní nejrůznějších soutěží jedlíků.

Sekaná podle Maxijedlíka:

150 g slaniny

2 najemno nakrájené cibule

1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)

2 starší rohlíky, nakrájené

100 ml mléka

5 stroužků česneku, prolisovaných

3 lžičky čerstvého tymiánu

2 lžíce majoránky

3 lžíce plnotučné hořčice

libeček čestvý nebo sušený

směs k potírání: 3 lžíce plnotučné hořčice

3 lžíce piva

2 lžíce oleje

2 lžičky sladké papriky

Postup přípravy:

Do pánve dáme nadrobno nakrájenou slaninu a necháme ji opražit, až pustí tuk. Pak přidáme cibuli a obojí smažíme, aby cibule zesklovatěla. Do mísy dáme mleté maso a přidáme nejdřív rohlíky, které jsme předtím namočily do mléka a pak vymačkaly. Maso začneme rukama míchat a přidáváme všechny ostatní ingredience a koření.

Když maso drží pohromadě, vyndáme ho z mísy a zpracováváme na vále. Těsto vytvarujeme do šišky a uhladíme. Než dáme sekanou do trouby, potřeme ji směsí, kterou jsme si předem připravili.

Sekanou potíráme během pečení několikrát a pečeme ji odkrytou na 180 stupňů Celsia tři čtvrtě hodiny. Místo vody používáme na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku.

JAROSLAV NĚMEC