Přírodní živly na Břeclavsku 13. června téměř srovnaly se zemí kapličku u Janova hradu, která je osmým zastavením Kristkovy podyjské glyptotéky – mezinárodní výtvarně-filozofické trasy poutních míst věnované řece Dyji (prochází Českem, Rakouskem a Slovenskem). Na kapličku dopadl strom, avšak keramická socha Lubo Kristka nazvaná „Zrod a zároveň zatracení koule“ jako zázrakem přežila. Podivínští hasiči ji v součinnosti s městským úřadem v Podivíně zachránili a bezpečně uchovali.

Díky úsilí mnohých, zejména města Podivín, zednického mistra Zdeňka Rozmahela, pracovníků Technických služeb Podivín či sklenářství Kocourek Podivín se podařilo kapličku zcela obnovit. Poutní místo tedy nadále slouží v původní podobě.

Kristkova kaplička se jako pomník časů nachází na osudovém křížení energetických cest. Symbolika keramické sochy předjímá nevyhnutelnost zániku při zbrklém vývoji, současně však vyzdvihuje nezničitelnost čisté energie. Dominantou keramiky je koule, která nese silné duchovní poselství. Je ztělesněním koncentrované energie a životní síly. Touto kapličkou Kristek navazuje na linii svých církevních výtvarných příspěvků, jakou je například vysvěcená kaple v německém Penzingu, pro kterou vytvořil monumentální oltářní malbu „Transcendentální kompozice mezi utrpením a nadějí“.

Výzkumný ústav pro komunikaci v umění