Pravčická brána, Edmundova soutěska u Hřenska, Kamenická stráň a další jména a místa známá dosud zejména z turistických prospektů nyní zní každý den několikrát ze zpravodajství všech médií. Popisují totiž zápas hasičů s obrovským požárem.

Plazi na břehu Dyje u Vranovské přehrady. Sameček ještěrky zelené.
Užovky a ještěrky na březích Dyje. Podyjí je rájem i pro plazy

Stojí za to si připomenout, proč  tolik lidí úzkostlivě čekalo na zprávy, jak v požáru obstála Pravčická brána a u ní stojící Sokolí hnízdo, jak dopadla Edmundova a Tichá soutěska. Podívejte se do naší galerie a připomeňte si jejich neporovantelnou krásu zachycenou při podzimním výletu fotografkou ze Znojemska.

V dolnorakouském Maissau najdou návštěvníci pozoruhodný Ametystový svět s největší štolou s ametystovou žilou.
Tip na výlet: Padesát kilometrů jižně od Znojma vás uchvátí krása ametystů

Požár zasáhl okolí Hřenska a uzavřel například Pravčickou bránu a Edmundovu a Tichou soutěsku. Mnoho dalších míst, jako je třeba Mariina vyhlídka či Vilemínina stěna přístupné zůstávají stále. Představitelé samospráv i podnikatelé z region doufají, že se turisté nenechají následky požáru odradit, a jakmile to bude možné znovu se do Českého Švýcarska vrátí. Připomínají přitom, že si mohou počkat třeba na podzim, kdy je podle nich České Švýcarsko nejkrásnější.