Dožínky dříve patřily k vůbec nejdůležitějším slavnostním příležitostem na sklonku léta, které však v minulosti zanikly. Spolek se na tuto tradici snaží navázat. A proč název TREŠÓN? Po vymlácení a odklízení obilí i slámy vystrojil hospodář  mlatcům ,,trešón“. Pohoštění, které zahrnovalo masové pokrmy, koláče, pivo, víno i kořalku. Nepostradatelnou součástí hostiny byl pečený kohout, německy ,,Drescherhahn“ , a odtud ve Vedrovicích ,,trešón“.

Zarážení hory v Tasovicích.
Brzy bude vinobraní. Vinaři zavírají vinohrady. Horu už zarazili v Tasovicích

Dobré jídlo a pití nechybí na dožínkách ani dnes.  K ochutnání jsou připraveny domácí chleby se škvarkovou pomazánkou, drůbeží paštikou, či domácím sádlem s cibulí nebo pažitkou. Důležitou součástí akce je také košt domácích pálenek a likérů. Po loňské úrodě si tak mohli zájemci ověřit, jak dobře v předchozím roce vypálili a ochutnat pálenky ostatních.

Udržování tradic a příběhů s nimi spojených je dle našeho názoru v dnešní době důležité. Obec žije, prohlubuje se tím pocit sounáležitosti a vazby mezi lidmi, které se dnes mnohdy ztrácí.

Lenka Řezáčová

Spolek přátel tradic a vína Vedrovice