I když má sice neobvyklý ale trochu monotonií hlas, vzhledem to je exotický pták. Dudek chocholatý počátkem července vyvádí své letošní mladé z hnízdních dutin. V Podyjí pravidelně hnízdí až dvanáct párů. Oblíbili si především Havranické a Popické vřesoviště. U nás ho můžete zastihnout až do konce srpna. Dudek se totiž na zimu přesouvá na jih. Do našeho Národního parku Podyjí se opět vrátí v dubnu. A co vy? Už jste ho letos viděli? (dg)