Výstava představuje vídeňskou kuchyni a její vliv na tradiční vánoční pokrmy nejen v moravsko-rakouském příhraničí. A právě žáci z naší školy si přichystali pro žáky základních školy tradiční vídeňské speciality.

Žáci 3. ročníku oboru Hotelnictví si připravili na ochutnávku tyto vídeňské speciality: Originale Sachertorte – sachr dort, Kaiser – Kugelhupf – císařská bábovka, Vánoční štola, Linzer Torte – linecký koláč. Nedílnou součástí tohoto kulinářského workshopu byly i tradiční vídeňské nápoje. Žáci ZŠ měli možnost výběru z následující nabídky: Brauner  - espresso lungo s mlékem, Melange – cappuccino, Türkischer – turecká káva z džezvy, Schlagobers – silná černá káva se šlehačkou, Cikorková káva – černá nebo s mlékem. Žáci oboru Kuchař - číšník měli v nabídce Leberkäse, což je staré tradiční jídlo, jež je v historii známo již 200 let. Dále měli žáci základních ško možnost zhlédnout kulturu stolování ve formě slavnostní vánoční tabule, která byla dílem žáků 2. ročníku oboru Kuchař – číšník. Každý z nich měl příležitost si vyzkoušet slavnostní skládání ubrousků s vánoční tematikou např. ubrousek ve tvaru anděla. Pravdivost tvrzení „Jídlo spojuje“ se potvrdila na tomto workshopu zcela viditelně – u každého stanoviště bylo plno.

Věra Kuchařová