Letošní dvaašedesátý ročník Tvarůžkova memoriálu v rámci Sokol Cupu se mohl opět pochlubit bohatou mezinárodní účastí – 70 fleretistů z 12 zemí, z toho 48 zahraničních šermířů. Největší zahraniční adepti na finále byli urostlý Chorvat Petar Files, jeho kolega Ivan Komšič, maďarský borec Daniel Dosa. K českým medailovým nadějím rozhodně patřil bronzový medailista z Tokya Alexander Choupenitch, pětinásobný vítěz Sokol Cupu a člen Sokola Brno I. Dále jeho mladší následovník Marek Totušek ze Sokola Bystřice nad Pernštejnem. Ten si naposledy v roce 2019 z Brna odvezl bronz. A také Jan Krejčík z USK Praha, všichni členové reprezentačního družstva.

Brněnský Olympijský festival navštívili medailisté z letní olympiády v Tokiu.
Choupenitch i Rohan: medailisté z letní olympiády dováděli v Brně na ledě

Kdo se pohybuje v šermířském prostředí, ví, že Alexander Choupenitch je pro Marka velkým vzorem a takovým starším „bráchou“, oba navíc trénují v Itálii kvůli lepšímu sparingu. Kvalita účastníků Sokol Cupu byla vskutku vysoká a mezi 32 nejlepších postoupila jen trojice našich reprezentantů. Jan Krejčík prohrál v souboji o 16tku s hbitým Venezuelcem Romerem 11:15. Alexander Choupenitch prošel lehce přes Maďara Koroma 15:6. a Marek Totušek zvítězil nad Izraelcem Rapoportem 15:11. Ve finálové osmičce už čekali naše borce zkušení matadoři. Marek Totušek takticky převýšil Maďara Dosu 15:11 a Alexander Choupenitch porazil Chorvata Komšiče 15:10. A oba tak vstoupili do bran semifinále.

Ocenění Sokol roku 2020 si odnesly sportovní osobnosti.
Sokol roku. Cenu mají Totušek, Jessen i Choupenitch. Bodovaly i pohádky a videa

Po nervy drásajícím utkání Alexander Choupenitch těsně prošel do finále přes Chorvata Petara Fileše 15:13 a ve druhém česko-slovenském semifinále Marek napodobil svůj vzor a porazil Slováka Fazekaše 15:12. A nečekané se stalo skutkem, mezinárodní turnaj v Brně ovládli dva Češi, kteří spolu trénují, velmi dobře se znají, ale postavou jsou velice odlišní, stejně tak i stylem. Alexander Choupenitch nenechal nic náhodě a od začátku si získal rychlé vedení nad mladším Markem, a jednoznačně zvítězil 15:5.

Pavel Vaníček

Sokol Brno I 

Odpolední trénink.
Víme, jak trénuje Choupenitch v Itálii. Podívejte se, jaký je jeho běžný den