V roce 2008 tak možná Znojmo čekají například ozvěny některého významného filmového festivalu nebo část taneční přehlídky.

Rozšířit by se měly i tradiční znojemské akce. „Chtěli bychom, aby například mázhauzy byly otevřeny před i po vinobraní,“ řekl místostarosta a radní pro kulturu Marian Keremidský.

Mladí lidé by přitom přímo ve Znojmě přivítali především větší prostor pro pořádání diskoték. Právě pro tento účel fungoval před lety takzvaný Tip klub ve spodní části Masarykova náměstí.

„I za mých mladých let se do Tip klubu chodilo na koncerty a na diskotéky. Teď ale kontroverzní prodej tohoto objektu má na stole soud. Osobně jsem se k této věci za půl roku, co jsem ve funkci, nedostal. Město ale rozhodně bude o tento prostor usilovat,“ slíbil místostarosta Keremidský.

Kromě diskoték se ale mladí chtějí bavit i jinde. „Bude město budovat nějaké nové parky, kam bychom mohli chodit odpoledne?“ ptala se jedna z návštěvnic včerejšího Dne s Deníkem.

„Připravujeme výstavbu největšího bikeparku v Česku, a dalších dvou ploch v Příměticích a na Vídeňské. Kromě toho i plochu pro graffity,“ řekl místostarosta.

Podle ředitelky Znojemské Besedy Špačkové by další vývoj kultury ve městě měl jít spíše cestou příspěvků na akce, které pořádají znojemské organizace nebo i jednotlivci. „Řádově stovky tisíc korun letos dostaly akce jako Majáles, Znojmo 07, Wake up a podobně. Město by mělo těmto aktivitám vytvořit podmínky, ale samo by je ve větším počtu pořádat nemělo,“ řekla Špačková.

Kromě místní politiky a kultury se ale návštěvníci Dne s Deníkem mohli pobavit při kopech fotbalovým míčem do takzvané Radar Gate, která měří sílu kopu.

Při debatě o kultuře potěšily svým vystoupením děti z mateřské školy na ulici Janského, které představily své vystoupení Vítr, s nímž reprezentovaly Znojmo i na celostátní přehlídce pódiových skladeb Mateřinka v Nymburku.

Závěr pak patřil taneční skupině Company s ukázkou hip hopu. Včerejší znojemský Den s Deníkem uzavřel téměř tříměsíční šňůru promoakcí Deníku na jihu Moravy.