Nakažený muž, který se rozhodl poskytnout rozhovor pod podmínkou zachování anonymity, se setkal s různými reakcemi. Na jedné straně mu lidé přejí brzké uzdravení nebo nabízejí pomoc s nákupy, na té druhé má i negativní zkušenosti.

"Nás lidé udali, že jsme třeba byli v obchodě, když už jsme věděli, že jsem pozitivní, což vůbec nebyla pravda. Nebo sestru nahlašovali, že byla venku bez roušky, přitom ji měla a byla přitom jen na zahradě."

Špindlerův Mlýn
Oblíbená turistická místa si tentokrát oddechla

Jeho kamarádce pak chodily výhružné e-maily a měla i výhružné telefonáty z neznámého čísla. Mazala je, nechtěla se jimi dál zabývat.

Rychnovsko je nejméně zasaženým regionem

Rychnovsko je v současné době nejméně zasaženým okresem v našem kraji (do nedělního večera 9 pozitivně testovaných). I tady však panují obavy a zprávy o šíření koronaviru vzbuzují paniku. Stačí se podívat na diskuzi, která se o víkendu strhla na facebooku města Kostelce nad Orlicí.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.
Koronavirem se v Česku nakazilo již 4475 lidí. Další tři pacienti zemřeli

O prvním potvrzeném případu ve městě v neděli v podvečer obyvatele nakonec na základě četných reakcí informoval starosta František Kinský.

"Pověření hygienici provádějí pečlivé trasování osob, které mohly s nákazou přijít do kontaktu. Tito lidé budou následujících 14 dní v povinné karanténě. Jsou poučeni krajským hygienikem, mj. také o tom, jak mají zacházet s komunálním odpadem, který je třeba s ohledem na kontaminaci, balit do dvou obalů. Karanténa se dle pravidel týká osob, které s pozitivními pacienty přišly do přímého kontaktu.

Starosta se snaží mírnit paniku

Vážení a milí spoluobčané, situaci máme spolu s hygieniky pod kontrolou. Touto cestou vás rovněž prosím a žádám, abychom v následujících dnech nepodléhali panice, nevyvolávali kontroverzní situace, která nám jen berou síly a čas. Šíření poplašných a jakýchkoli neověřených zpráv je trestný čin, který podléhá dalšímu (poměrně důslednému) policejnímu šetření."

Testování na koronavirus, ilustrační foto
V kraji přibylo od rána sedm nakažených

Starosta dále vyzval všechny, aby nařízení vydané vládou dodržovali.

"S epidemií koronaviru se vyrovnává celý svět. Berme situaci, prosím, rozumně a reálně. S tím, že toto onemocnění zasáhne i náš kraj, okres, a nakonec i naše město, jsme navzdory všem opatřením bohužel museli počítat.

Buďme k sobě navzájem ohleduplní a loajální k rodinám, které onemocnění postihlo a dále může postihnout. Chraňme sebe a své blízké, držme při sobě, pomáhejme si a věřme, že zase přijdou lepší časy. Děkuji vám za pochopení," dodal na facebooku města.