Osmifinále je doma – a to i přes prohru s Anglií v posledním utkání základní skupiny mistrovství Evropy. „Postup je úspěch. Udělali jsme maximum, co jsme mohli,“ raduje se trenér Jaroslav Šilhavý.

Karel Piták, bývalý reprezentant a expert Deníku pro Euro, však mírně nesouhlasí: „Je to solidní, ale úspěch bude až případný postup do čtvrtfinále.“

Stadion Ference Puskáse v Budapešti
Budapešť, město fotbalu zaslíbené. Češi zažijí boj o lístky na osmifinále

Každopádně mají čeští fotbalisté za sebou na velkém turnaji třetí zápas. Symbolické číslo. Proč? Protože tým tíží (minimálně) trio potíží. Ty se musejí vyhladit, jinak bude průnik do čtvrtfinále, tedy nejlepší osmičku kontinentu, utopií. Proberme je pohromadě.

Odřízlý Schick

Ano, jak upozornil Šilhavý, rovněž Angličané mají zatím na Euru jediného střelce. Trefil se za ně pouze Raheem Sterling, celkem dvakrát. Mimochodem, vůbec poprvé se stalo, že by skupinu na šampionátu vyhrálo mužstvo, jež zapsalo pouze dvě branky. Anglii se to povedlo.

Český celek, tedy Patrik Schick, se trefil třikrát. Rozdíl je v tom, že v týmu Anglie je potenciálních střelců přehršel. U Čechů to tak není. Jedno křídlo Lukáš Masopust je především pracant, fotbalový triatlonista. Jakub Jankto se zase motá ve vlastní neformě, jak by řekl exprezident Václav Klaus.

Gól Angličana Raheema Sterlinga proti Česku.
Expert Deníku Piták: Úspěšné Euro to ještě není. Místo Bořila vidí Kadeřábka

Schick má však nevelkou podporu nejen statisticky, ale i herně.

„Především s Anglií byl velmi málo doplňován. Byl odříznutý, proto se nedostal do nebezpečných situací,“ opisuje Piták. „Potíž je, že Vláďa Darida, který má hrát pod ním, si hodně chodí pro míče, stahuje se dozadu,“ upozorňuje.

Řešením by mohlo být nasazení mladíčka Adama Hložka, pro nějž je post blízko u hrotového útočníka jako dělaný.

Vladimír Coufal se svým synem po titulu ve Slavii Praha.
Jsme v osmifinále, ale valí se kritika, mrzí Coufala. Náš národ je pesimistický

Je potřeba přidat i ve střelbě. Češi pálili na bránu ve třech utkáních pouze devětkrát. Plné dvě třetiny pokusů zaznamenal Schick. Ostatní mu musí pomoci.

Hledá se Bořil II

Možná si teď drbe hlavu. Kouč Šilhavý netušil, že by se mu mohl v zápase s Anglií vyfaulovat důležitý článek sestavy. Ale stalo se, levý bek Jan Bořil dostal druhou žlutou kartu na turnaji a v osmifinále bude absentovat.

„V kabině zkoumáme, zda je opravdu ze hry,“ překvapil Šilhavý na tiskovce po duelu. Opravdu to nikdo v týmu nezaznamenal?

„Je to zajímavé, čekal jsem, že ohrožení hráči budou na lavici. Takhle bude hrát v osmifinále někdo bez zápasové praxe,“ říká Piták.

Je to tak. Alternativy má kádr dvě. Obě však s dvěma výtkami. Bořila může zastoupit Pavel Kadeřábek či Aleš Matějů. Jenže oba nastupují ve svém klubu na pravé straně, navíc celé Euro – a dokonce i přípravné duely – proseděli mezi náhradníky.

„Spíš to vidím na Kadeřábka. Nastupuje pravidelně v Bundeslize, kolena se mu nerozklepou,“ odhaduje Piták. Nasazení exsparťana se opravdu zdá býti nejjednodušším řešením.

Ostré křídlo

V minulých měsících to byl post, kterým se český tým chlubil. Křídla působila soupeřům neplechu. Na pravé straně v životní formě hrající slávista Lukáš Provod, na levé janovský Jankto. Na Euru je to jinak.

Provod si přetrhl vaz v koleni. „Bude nám chybět, byl to klíčový hráč,“ odhadoval před šampionátem Šilhavý. Měl dobré oko.

Tomáš Souček se drží za hlavu po střele, která šla jen těsně mimo.
GLOSA: Euro pro milovníky rébusů. Na milovníky fotbalu se zapomíná

Janktovi zase schází úroveň, na níž byl před časem. Na mistrovství například ještě nevystřelil na bránu, byť absolvoval ve třech utkáních 191 minut. Na gól nepřihrál, pouze jednou byl faulován. Rovněž na jeho místě by mohl naskočit Hložek.

Odhodlá se Šilhavý ke změnám? Zatím byl konzervativní…