Jihomoravané navázali na domácí výhru 4:1 s Prostějovem a před víkendovými duely druhé ligy navýšili náskok na čele tabulky před Líšní na dvanáct bodů, Jihlava zůstala na jedenácté příčce. „Převažuje spokojenost. Byl to druhý důležitý zápas, který jsme si přáli vyhrát, abychom odskočili soupeřům, kteří nám chtějí dýchat na záda. Jsme rádi za vítězství,“ radoval se brněnský záložník Filip Blecha.

Brněnský fotbalista Jan Moravec (v červeném) i ve čtyřiatřiceti letech udivuje svými sprinty.
Moravec: Cítil jsem se ohrožený, ale teď hraji a chci vydržet co nejdéle

Vysočina právě soubojem s lídrem tabulky vstoupila do jarní části, protože před týdnem jí odložil duel na hřišti pražské Dukly nezpůsobilý terén. A nešlo o příjemný začátek soutěže. „Zbrojovka nás nějak výrazně nepřehrávala, ale vyškolila nás efektivitou, kdy bylo vidět, že má mnohem zkušenější tým. Je to její zasloužená výhra a musíme se z toho do příštího zápasu poučit,“ pronesl na klubovém webu jihlavský sportovní ředitel Lukáš Vaculík.

Zbrojovku poslal do vedení ve 34. minutě právě Blecha. Zimní posila z pražské Slavie skórovala poprvé v soutěžním utkání v brněnském dresu a podeváté v tomto druholigovém ročníku. „Nevím přesně, jak to začalo, byl tam vybojovaný balon a myslím, že mi ho někdo posunul. Snažil jsem se ho prostrčit mezi dvěma hráči, trochu se štěstím jsem si ho posunul a rozhodl se vystřelit. Sice to byla taková šouravka, ale naštěstí skončila v bráně,“ těšilo Blechu.

Po hodině hry poslal prudkou přihrávku před branku hostující Jakub Přichystal a jihlavský kapitán Matúš Lacko si ji nešťastně srazil do vlastní sítě. V 75. minutě pak přišel domácí faul v pokutovém území, k penaltě se postavil brněnský kapitán Jakub Řezníček, který přidal gól ke čtyřem podzimním zásahům do jihlavské sítě. „Zápas jsme sice nezabalili, snažili jsme se s tím něco udělat, ale kvalita vepředu nám tentokrát chyběla,“ hlesl Vaculík.

Program 18. kola F:NL zahájí páteční utkání mezi FC Vysočina Jihlava a FC Zbrojovka Brno.
Fotbalové jaro konečně startuje také pro Vysočinu. Do Jihlavy míří vedoucí Brno

Vysočinu už ve středu od šesti hodin večer čeká domácí duel s Ústím nad Labem, Zbrojovka příští pátek od pěti hodin odpoledne přivítá na Srbské druhou Líšeň.

Vysočina Jihlava – Zbrojovka Brno 0:3 (0:1)
Branky: 34. Blecha, 62. Lacko (vla.), 76. Jakub Řezníček (pen.).
Rozhodčí: Kvítek – Novák, Černoevič.
Žluté karty: 38. Křivánek, 44. Tureček, 74. Belaid – 41. M. Ševčík, 86. Hlavica.
Diváci: 593.
FC Vysočina Jihlava: Vejmola – Křišťál, D. Krčík, T. Vlček, T. Svoboda – Selnar (63. Fila), Lacko (C), Tureček (68. Tall), Křivánek (46. Belaid) – Ritter (79. Peřina), Vedral (79. L. Arroyo).
FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hrabina, Endl, Štěrba, Jan Moravec – Texl (84. Hlavica) – M. Ševčík (79. Ad. Čermák), A. Fousek (27. Hladík), Blecha (84. Štepanovský), Přichystal (79. Nečas) – Jakub Řezníček (C).