„Nikdy jsem neplánoval mít takto namíchané mužstvo. Mým přáním bylo dát dohromady tým. A vzniklo z toho něco naprosto unikátního,“ usmívá se Daz Moss, prezident klubu, který momentálně nastupuje ve III. třídě.

Na podzim Příbram remizovala v Plzni 1:1.
Příbram se zápasu s Plzní nebojí. A divákům slibuje nadílku

Své domácí zápasy hraje na Zličíně. Zítra se ovšem představí celé republice. Za Raptory totiž zavítá projekt Můj fotbal živě, který vysílá přímé přenosy duelů nižších soutěží. V neděli od 10 hodin změří Raptoři síly s posledním týmem tabulky, Prosexem.

„Je to neskutečné. Loni touto dobou jsme ještě nebyli registrováni a teď budeme hrát v přímém přenosu České televize. Je to odměna za spoustu práce, kterou jsme pro klub odvedli,“ těší Mosse, který pochází z anglického Yorkshiru.

Vládne angličtina

V kabině mužstva najdete přes dvě desítky různých národností. Tolik jich neměla ani Sparta ve Stramaccioniho éře. Na rozdíl od letenských pokusů ale na Zličíně všechno šlape.

Hlavním jazykem v kabině je samozřejmě angličtina. „V zápalu boje někdo použije slůvka ze svého jazyka nebo si popovídá ve skupině stejně mluvících hráčů, ale všichni se snažíme zlepšovat i v češtině,“ prozrazuje klubový šéf.

Jan Urban (v bílém) patří k nejzkušenějším hráčům Petrovic.
Jan Urban ke svému zranění z Bílovce: Šlápl jsem tam do díry!

Ani po utkání nikdo nesundá kopačky a nejde si po svých. „Často se setkáváme i mimo tréninky, ať už jdeme na pivo nebo na dobrou večeři. Můžu hrdě říct, že v našem klubu vzniká celoživotní přátelství,“ dodává boss Moss.

Matematika v „pralese“?
Zábava na jedné straně, riziko na straně druhé. Budete se divit, ale i bookmakeři na tento speciální zápas „pralesa“ vypsali kurzy. Kdokoliv si tak může u Fortuny vsadit na to, jaký tým vyhraje (což je v podstatě jasné), ale třeba i na to, kolik padne branek.

„Není to zcela běžné, ale kurzy dokážeme dopočítat. Sázení je přeci jen z velké části matematika,“ uvedl sportovní expert Fortuny Roman Kovařík. Podle informací Deníku bookmakeři strávili nad zápasem více času (a zjišťovali si více informací, třeba přes sociální sítě, a dokonce i přes známé). „U amatérských soutěží je riziko zvláštního faktoru,“ přiznal Kovařík. Ale tady prý bude vše v pořádku: přenos jde díky ČT do celé země…

Tip bookmakera: Raptors Prosex 13:0

Fanoušci Slavie při zápase s Chelsea. Ilustrační snímek
Vítězové jsou fanoušci Slavie. Jejich londýnská děkovačka obletěla svět