InfografikaZdroj: DeníkNabídku se zmiňovanou částkou poslal do Edenu klub AS Monaco. Co za to? Nejzářivější hvězdu fotbalové FORTUNA:LIGY, Tomáše Součka. Ten má ve smlouvě výstupní klauzuli na 15 milionů eur a právě jeden z nejslavnějších francouzských klubů ji hodlá zaplatit. O Součka se zajímala polovina Evropy, ale nejzářivější klenot kádru Jindřicha Trpišovského v klidu naskočil do zimní přípravy.

Fanoušci se potají modlili, aby hlavní opora zůstala na adrese Eden Praha 10 co nejdéle, ale sám trenér tušil, že k velkému přestupu nakonec může dojít.

Ve Slavii je na testech talentovaný Musa Abdulrasheed (uprostřed).
Slavia zkouší mladého obránce. Přirovnávají ho k Van Dijkovi

„Klid nebudu mít až do konce přestupního termínu, stejně jako při tom minulém,“ řekl novinářům při středečním utkání s Ústím nad Labem. Tentokrát to ale zřejmě nebude přestup last minute, možná osudová nabídka totiž přišla jen pár desítek hodin poté.

Lákavá nabídka prostředí pro fotbal i život

Na slávistický sekretariát přicházely nabídky už v průběhu sezony, ale všechny byly smeteny ze stolu. „Pokud odejde, tak do top ligy. A do top klubu,“ oznámil Součkův agent Pavel Paska.

A to se právě může stát. Monako je totiž perfektní adresou jak po fotbalové, tak po životní stránce. Špičkový tým v top evropské soutěži a nádherné prostředí Monackého knížectví, ležícího na Azurovém pobřeží. Takový Jan Koller s Jaroslavem Plašilem, bývalé opory klubu, by mohly vyprávět.

Fotbalové utkání finále MOL Cupu mezi celky SK Slavia Praha a FK Jablonec 9. května v Mladé Boleslavi. Uprostřed Stanislav Tecl.
Sázka na Tecla. Slavii požene za titulem

„To moře a podnebí, v Monaku se žije ohromně příjemně,“ přiznával už dříve nejlepší střelec v historii české reprezentace Koller. Souček by rozhodně nepřišel do špatné společnosti. V základní sestavě by mohla vzniknout zajímavá řada Fabregas – Souček – Bakayoko.

Monako je po dvaceti odehraných kolech francouzské ligy až na deváté příčce, o propastných dvacet bodů za vedoucím PSG. Pro mistry z roku 2017 je to hodně bídná vizitka a bohatý klub se proto rozhodl zainvestovat do posil.

Zaskočí Hellebrand?

Jakmile k přestupu dojde, přijde Slavia o svého klíčového hráče. Na druhou stranu by připlula do klubové kasy opravdu tučná suma a úsporou by byl i Součkův roční plat okolo 40 milionů korun. „Takového fotbalistu by bylo těžké nahradit, ale každý klub se musí vyrovnat s odchody,“ míní klubová ikona a bývalý úspěšný střelec Slavie Pavel Kuka.

 Milan Škoda se raduje z gólu.
Škoda po osmi letech opouští Slavii, bude hrát za turecký Rizespor

Kouč Trpišovský má natolik široký kádr, že se nemusí obávat o budoucnost. Boj o letošní titul je při šestnáctibodovém náskoku na druhou Plzeň téměř rozhodnutý, a tak je prostor k vyzkoušení nejrůznějších variant.

Proti Ústí nad Labem odehrál první poločas na Součkově pozici mladík Patrik Hellebrand, který v zimě přestoupil ze Slovácka. A nevedl si špatně. Právě on by byl pravděpodobně variantou číslo jedna. Vše je teprve na začátku. Nicméně jedno je jisté: tuhle nabídku berou Souček i Slavia naprosto vážně.

Júsuf Hilál na tréninku.
Pro dvě kvítí slunce nesvítí. Trenér Trpišovský nově sází na Tecla a Hilála