Třiadvacetiletého reprezentanta po úspěšném vstupu do letošního ročníku Evropské ligy nicméně těšil především výkon celého týmu. „Máme tři body s těžkým soupeřem. Přesně to jsme si doma přáli,“ radoval se v rozhovoru.

Fotbalové utkání Evropské ligy mezi celky SK Slavia Praha a FC Girondins Bordeaux  20. září v Praze. Jaromír Zmrhal.
Zmrhalova paráda. Slavia vstoupila do Evropy vítězně

Vítězství vás asi do dalších bojů ve skupině hodně nakopne, že?
Určitě. Navíc jsem koukal, že zápas Kodaně s Petrohradem skončil remízou, takže výsledek je pro nás celkově super. Alespoň teď můžeme jet na Zenit s čistou hlavou.

Výhra přitom mohla být i vyšší.
To je pravda. První půle byla skvělá, dobře jsme drželi míč, v té druhé jsme pak chtěli dát ještě jeden gól, protože takhle to byly nervy až do konce. Strachovali jsme se, aby třeba soupeř neudeřil z brejku, měli jsme ale pevnou obranu. Ta nám pomohla opravdu výrazně.

Působili jste hodně jistě, byla vůbec z vaší strany před střetnutím nějaká nervozita?
Trošku ano, přece jen se jedná o Evropskou ligu. Jakmile jsme si ale dali první lehké balony, hned z nás všechno spadlo. Věděli jsme, že hrajeme dobře, to je pak vždycky jednodušší.

Gólová paráda Sarra z Rennes v utkání proti Jablonci.
Pech! Jablonec při premiéře v Evropské lize padl gólem z penalty v nastavení

Byl jste překvapený z toho, jak lehce jste soupeře chvílemi přehrávali?
Bordeaux jsme si podrobně rozebrali na videu. Čekali jsme, že by nás mohli napadat zvenčí, ale oni spíše stáli. Z tolika prostoru jsme možná byli trochu překvapení, tím větší škoda je, že jsme nepřidali další branky, protože kombinace jsme měli super.

Příležitost jste měl i vy, té hlavičce upřímně mnoho nechybělo.
Miňo (Miroslav Stoch) mě našel krásně, já jsem jen naběhl do prostoru a snažil se míč trefit dolů. Gólman to ale chytil výborně. Škoda, kdyby to bylo 2:0, vypadalo by to ještě líp.

I vloni jste v Evropě začali výhrou 1:0, vzpomněli jste si na to před začátkem?
Tehdy se nějaké zápasy podařily, ale ono je celkově vždycky super, když se vyhraje. Pokud se do soutěže vstoupí třemi body, o to jednodušší je to pak v dalším průběhu. Výhra je známkou toho, že jdeme po správné cestě. Svůj styl hrajeme už delší dobu a je vidět, že funguje.

Stanislav Tecl (vlevo) bojuje o míč s Davidem Lischkou z Jablonce.
Bordeaux nedostane nic zadarmo, burcuje Tecl a těší se na atmosféru v Edenu

Za soupeře nastoupil i Jaroslav Plašil, stihli jste prohodit nějaké to slovo?
Samozřejmě, před zápasem i po něm jsme si něco řekli, jinak na to ale není moc času, takže spíš jen tak sportovně. Bylo vidět, že Jarda hru Bordeaux řídí, i na to jsme se však dobře připravili.

Je možná brzy, ale tušíte už, co čekat v Petrohradu?
Akorát víme, že jsou na tom celkově dobře a v Rusku jsou první. Na video jsme ale ještě nekoukali. Nejprve musíme zvládnout ligu a český pohár, pak se teprve budeme zabývat Zenitem.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.
Trpišovský: Bordeaux jsem kdysi sledoval v televizi. Nyní jsme aktéři, těšíme se