Jedenačtyřicet dnů zbývá do vypršení ultimáta, které znojemský fotbalový klub dostal, aby přestavěl stadion podle požadavků nejvyšší soutěže. A v Horním parku se stále nestaví. Otázka udržení 1. SC Znojmo mezi elitou tak vypadá jasně. Podle zjištění Deníku Rovnost sestoupí do druhé ligy.

A to i přesto, když se udrží na nesestupové čtrnácté pozici, kterou dvě kola před koncem ročníku drží. Do 30. června totiž musí být rekonstrukce hotová, což v tuto chvíli vypadá jako utopie. „Kolem toho data někdo z komise pro hrací plochy dojede do Znojma a zjistí, jestli stadion podmínky splňuje, nebo ne. Když nebude vyhovovat, klub bez ohledu na umístění automaticky sestoupí," prohlásil ředitel oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas.

Znojemský stadion stále nemá kotelnu pro vyhřívání trávníku, umělé osvětlení, zrekonstruování tribun a osazení míst sedačkami. „Absolutně bez komentáře. Na vyjádření o stadionu se obracejte na město," odvětil marketingový manažer znojemského klubu Michal Bělák. „Já pevně věřím, že to zvládneme," doufal znojemský kouč Leoš Kalvoda.

Čekání na dotaci

Jihomoravský nováček stále čeká na dotace. Národní rada pro sport mu doporučila 40 milionů, ale schválit je ještě musí ministerstvo školství. Město Znojmo uvolnilo z rozpočtu 29 milionů. „Musíme počkat na finální rozhodnutí vedení ministerstva školství. Další postup se bude odvíjet od výše přiznané dotace," uvedla pouze mluvčí města Znojma Zuzana Pastrňáková.

Klub obdržel před rokem od fotbalové asociace výjimku, aby sezonu odehrál v brněnském azylu a mezitím zrekonstruoval vlastní stadion. To se zatím nestalo. „Všem klubům jsem opět posílal rozhodnutí, které si před rokem odhlasovaly. Ve fotbale jsem už zažil ledacos, ale osobně mám jasno. Doufám, že bude platit všechno, na čem se kluby dohodly a tečka," pronesl Lubas.

A to je pouze vrchol špatných zpráv, které znojemskému klubu hrozí. Pokud na konci června neodhalí zrekonstruovaný stadion, zaplatí třímilionovou pokutu a nedostane ani poplatek od marketingového partnera asociace společnosti Stes, který se pohybuje okolo šesti milionů korun.

Jihomoravané ještě doufají v podporu výkonného výboru, kterým jim povolí výjimku na dostavbu některých částí stadionu, nebo odehrání úvodních dvou kol příštího ročníku na hřišti soupeře.

Jenže takovou možnost musí odsouhlasit shromáždění prvoligových klubů, tedy i celky, které se Znojmem bojují o záchranu. Na programu čtvrtečního zasedání takový bod není. „Nedovedu si představit, že patnáctý klub soutěže Znojmo podpoří a půjde dolů z ligy," doplnil Lubas.