Šest kol před koncem letošního ročníku Fotbalové národní ligy vede Znojmo tabulku o dva body před Bohemians 1905. Za sebou má sérii šesti zápasů bez prohry. Tuto bilanci by rádi udrželi i zítra na hřišti Viktorie Žižkov.

„Chceme pokračovat v této sérii," hlásí znojemský trenér Leoš Kalvoda. Postrádat ale bude dvě opory. Stejně jako v minulém utkání nenastoupí kvůli trestu za červenou kartu Marek Heinz a také vykartovaný kapitán a šéf obrany Todor Yonov. Trenér z toho žádnou katastrofu nedělá.

„Tak je musí nahradit jiní. Heinz a Yonov nejsou nejmladší a pořád hrát nebudou. Chystáme se na těžkého soupeře. Jsme oslabení a musíme se s tím porvat. Nic jiného nezbývá. Kluci to musí na hřišti odmakat," nabádá Kalvoda.

Znojemští mají nejlepší obranu. Ve 24 zápasech obdrželi jen 17 branek. Brankář Vlastimil Hrubý udržel čtrnáctkrát čisté konto a suverénně vládne gólmanským statistikám druhé ligy. Otázkou je, jak silná bude defenziva bez Yonova. „Todor je naší stěžejní postavou v obraně, takže ztráta to je velká. Budou ho muset nahradit jiní, Zdeněk Mička nebo Dan Odehnal," poznamenal Josef Hnaníček.

Ten od jara tvoří právě s Yonovem stoperskou dvojici. „Trenér mě bere jako univerzála," dodal Hnaníček. Na pozici stopera to Hnaníčkovi svědčí. Nejenže Znojmo obdrželo v osmi jarních zápasech pouhé čtyři góly, Hnaníček i sám dva vstřelil Vlašimi. „To bylo štěstí, ale mohlo by se na Žižkově opakovat," culil se stoper.

Dobrá nálada panuje v celém mužstvu. Trenér nezlomil hůl nad Adamem Ševčíkem, který nahradil na hrotu Heinze a v předešlém utkání spálil několik tutovek. „Nastoupí znovu. Nemusel speciálně střelbu trénovat, proměňování šancí by se ani za týden nenaučil," smál se Kalvoda.

Zítřejší znojemský soupeř zpackal vstup do jarní části. Viktoriáni byli na dosah čelu tabulky, ale kvůli minimálnímu bodovému zisku v prvních šesti utkáních klesli na osmé místo. Vedení klubu sáhlo k výměně trenéra, kdy Romana Nádvorníka nahradil italský kouč Giancarlo Favarin i s novým realizačním týmem. Tento krok zabral a Viktorka poprvé v sedmém zápase jara vyhrála nad Karvinou 3:1. V následujícím utkání se Zlínem remizovala 1:1. „Asi na ně dolehla nějaká krize, pořád to bude silný soupeř," upozorňuje Hnaníček.

Kádr žižkovské Viktorky zůstal v podstatě nezměněný a má vysokou kvalitu. Na podzim si ze Znojma jako jedni z mála odvezli bod za remízu 0:0. Znojmo zrovna v té době také vedlo tabulku.

Ve vítězném utkání s Karvinou nastoupil po dlouhém osmnáctiměsíčním trestu Petr Zapalač, který před dvěma roky odešel ze Znojma do Žižkova. Fotbalovou stopku mu vystavil dopingový nález. „Hodně věcí jsem změnil a začal na sobě pracovat. Jde hlavně o úpravu životosprávy a celkový přístup k fotbalu. Za to, že mi dali trenéři šanci, jsem hodně rád," řekl Deníku záložník.

Zápas se hraje v neděli již v 10.15 hodin na hřišti pražského soupeře.

Viktoria Žižkov – Znojmo (10.15)

Postavení v tabulce:

Znojmo – 1., 48 bodů.

Žižkov – 8., 36 bodů.

Předchozí vzájemné utkání: Znojmo – Viktoria Žižkov 0:0