„Vím, že mě nečeká nic jednoduchého. Uvědomuju si, že budu pod tlakem, ale jsem na to připravený,“ hlásí pětatřicetiletý znojemský rodák.

Jak se vaše angažmá ve Znojmě zrodilo?

Hlavní příčina je trenér Leoš Kalvoda, který mě dřív vedl v Olomouci. Volal mi na jaře, aby mi pogratuloval k narození dcery. Zároveň mě přátelsky hecoval, jestli nechci přijít do Znojma. Říkal jsem mu, že to možná zkusím. Hned druhý den se mi ozval znovu, že je hodně rychlý a bere mě. (úsměv)

Řešil jste i nabídky z jiných klubů?

Ne, žádné nebyly. Spíš jsem přemýšlel, co se sebou dál a když jsem dostal možnost posílit Znojmo, uvítal jsem to. Vše bylo tak rychlé, že jsem ani nestihl nic jiného řešit.

V posledním domácím utkání vyhráli tasovičtí fotbalisté nad týmem Strání 3:2.
Tasovičtí fotbalisté si drží naději na čtvrté místo. Strání porazili 3:2

Do druhé ligy letos sestoupila Zbrojovka, kterou trénuje Roman Pivarník, s nímž jste loni jednal o společném odchodu do druhé rakouské ligy. Ani on vás nekontaktoval?  

Ne. S trenérem Pivarníkem se známe velmi dobře, sem tam se potkáme a voláme si, ale teď jsme v kontaktu nebyli. Jde směrem mladších hráčů, takže tato varianta ve hře nebyla.

Znáte některé hráče ze současného kádru Znojma?  

Proti většině z nich jsem patnáct let hrával. Ať už jsou to hráči z Olomouce nebo třeba Radek Mezlík, se kterým jsme proti sobě hráli od žáků. Podle jména znám všechny kromě mladších kluků. Ať už je to David Helísek nebo Matúš Lacko.

Michal Ordoš
Narozen: 27. ledna 1983 ve Znojmě
Post: útočník
Předchozí kluby v ČR: Slovácko, Mladá Boleslav, Bohemians 1905, Olomouc
Bilance v 1. lize: 220 zápasů, 58 gólů
Největší úspěchy: nejlepší střelec první ligy v sezoně 2009/2010, vítěz domácího poháru a superpoháru se Sigmou Olomouc, dva reprezentační starty

Na podzim jste nastupoval za Retz hrající čtvrtou nejvyšší rakouskou soutěž, na jaře jste přesídlil o soutěž níž do Wieselburgu. Jak se vám v Rakousku líbilo?

Když jsem do Rakouska odcházel, neměl jsem představu, jak to v nižších soutěžích vypadá. Byl jsem pozitivně překvapený. Úroveň čtvrté i páté ligy je velice slušná, protože kluby angažují dost cizinců, kteří zvyšují kvalitu. Na druhou stranu jde pořád o amatérský fotbal, takže jsem za nabídku ze Znojma moc rád. Jsem zdravý a pořád mám chuť hrát. Fotbal v amatérských soutěžích je trošku jiný sport. Člověk je zvyklý na věci, které dělá dvacet let, má zažité automatismy a v nižších soutěžích je to jiné.

Rakouská štace byla asi klidnější než vaše předchozí angažmá na Kypru, kde jste zažil drogový zátah v klubu…

Život byl klidnější, bez tlaku. Po fotbalové stránce jsem měl štěstí na Retz i Wieselburg, kde jsme hráli do třetího místa. Nedá se to ale srovnávat s profesionálním fotbalem, kde je neustále tlak na vítězství. V Rakousku šlo o rodinné kluby. Když se prohrálo a nešlo o velký průšvih, neřešilo se to. Ve velkém fotbale je to jiné, tlak je na každé utkání. Těším se na něj, mám takové zápasy rád. Strašně mi to chybělo.

Bude náročné adaptovat se na úroveň druhé nejvyšší domácí soutěže?

Bude to obrovsky těžké, prakticky rok jsem byl amatér. Tréninků nebylo tolik, jak jsem zvyklý. Čeká mě velká dřina. Mám měsíc na to dostat se do kondice a pořádně makat.

Sám o sobě jste dřív tvrdil, že máte pověst lenocha. Bude o to náročnější vypilovat kondici?

Určitě, ani s ohledem na věk už to není sranda. Věřím ale, že když přípravu poctivě odmakám, bude to v pohodě. Dřív jsem byl lenoch. Bývalý trenér Pepa Mucha vždycky říkal, že teď se mi nechce, ale v pětatřiceti budu ještě rád trénovat. To je pořekadlo, které mi dal do života a platí. (smích) 

Znojmu v posledních dvou sezonách schází střelec. Jste připravený převzít zodpovědnost na sebe?

Je mi jasné, s čím do klubu jdu. Trenér Kalvoda mě upozorňoval, že na mě bude úplně jiný pohled. Vím, že mě nečeká nic jednoduchého. Uvědomuju si, že budu pod tlakem, ale jsem na to připravený. Důležité je dohnat tréninkové manko. Věřím, že pod dohledem kouče Kalvody se to podaří a půjde o oboustranně prospěšnou spolupráci.

Ilustrační foto
Muž ve Znojmě umřel na bodná zranění. Žena se k činu přiznala

Vyrůstal jste v Troskotovicích na Brněnsku. Co říká okolí na návrat domů?

Mám hodně pozitivních ohlasů od kamarádů a známých. Jsou rádi, že se do Znojma ještě na stará kolena podívám. (smích)