Proto na stránkách Deníku, který je partnerem akce, představujeme některé z týmů 22. ročníku tohoto jedinečného turnaje, který Česku závidí celá Evropa. Podívejte se na galerii a fanděte s námi McDonald's Cupu! 

Turnaj si zahráli jako děti

Vladimír Darida při utkání s Mohučí.Zdroj: ČTKVladimír Darida (28 let, Hertha Berlín)
Rodák z Plzně a odchovanec místní Viktorie to dotáhl až do slavného klubu německé Bundesligy, do Herthy Berlín. Navíc zažil i velká vítězství s mateřským klubem. V Plzni se radoval z dvou titulů a vyzkoušel si i Ligu mistrů. „Kluci, kteří hrají McDonald's Cup, vidí, že někdo jako oni, někdo, kdo měl stejné sny, si je může splnit.“

SK Slavia Praha – FC Slovan Liberec. Jan Bořil.Zdroj: Deník / David KratochvílJan Bořil (28 let, Slavia Praha)
Letošní patron turnaje kdysi McDonald's Cup vyhrál s mladoboleslavskou základní školou. V družstvu s ním nastupoval i Ondřej Zahustel, obránce Sparty. Bořil má v kolonce úspěchů titul i zisk poháru se Slavií. V této sezoně je stabilním členem sestavy, která vykopala postup do čtvrtfinále Evropské ligy. „Doufal jsem, že když na sobě budu pracovat, něco ze mě bude. Vyšlo to.“

Jaromír ZmrhalZdroj: ČTK/Kamaryt MichalJaromír Zmrhal (25 let, Slavia Praha)
S žateckou fotbalovou základkou vyhrál krajské finále mladší kategorie McDonald's Cupu, ve starší se jeho tým dostal na stejné úrovni do finále. Už v deseti letech začal dojíždět do Prahy, kde se stal hráčem Slavie. Nyní se může pyšnit titulem i triumfem v Českém poháru. „Neměl jsem za cíl být profesionálním fotbalistou. Bylo to u mě spíš pozvolné,“ popisuje své začátky.

Tomáš Kalas pózuje na stadionu v Bristolu, kde v dresu City stráví ročník 2018/19.Zdroj: Bristol City FCTomáš Kalas (25 let, Bristol City)
S olomouckou ZŠ Heyrovského si zahrál i finálový Svátek fotbalu. Nynější reprezentační obránce v něm však nenastoupil v poli, ale chytal. „Měli jsme skvělý mančaft, někteří z nás to v Olomouci dotáhli až do áčka. Bohužel jsme McDonald's Cup nevyhráli,“ vzpomíná. On sám se dostal ještě dál než do Sigmy. Je kmenovým hráčem slavné Chelsea a nyní hostuje ve druhé anglické lize.

Matěj Vydra během rozhovoru s novinářiZdroj: ČTK/Ožana JaroslavMatěj Vydra (26 let, Burnley FC)
Útočník české reprezentace začínal doma v Chotěboři, do většího fotbalu se dostal v jedenácti letech v Jihlavě. Zahrál si italskou ligu, belgickou a teď už šest let působí v Anglii, kde byl vyhlášen nejlepším hráčem druhé ligy. „Vždycky byl pilný, skromný a pokorný,“ říká o muži, jenž se snaží prorazit v Premier League, jeden z jeho jihlavských trenérů Josef Vrzáček.

Zápas 28. kola Fortuna ligy mezi Sparta Praha a Slavia Praha, hraný 14. dubna v Praze v Sinobo stadium. Michal Ngadeu Ngadjui ze Slavie, Benjamin Tetteh ze Sparty
Derby pražských "S" bez vítěze. Slávisty srazila bomba Plavšiče

McDonald's Cup.Zdroj: Deník